Proglašena elementarna nepogoda za đurđevački dio Podravine

22.08.2022.

21:52

Autor: V.K./HRT/Hina

Nepogoda od suše

Nepogoda od suše

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Koprivničko-križevački župan Darko Koren u ponedjeljak je donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode od suše za područje grada Đurđevca te općina Kloštar Podravski, Podravske Sesvete i Molve, priopćeno je iz županijske uprave.


Izrazito sušno razdoblje na području đurđevačkog dijela Podravine trajalo je u razdoblju od 16. svibnja do 19. kolovoza 2022.

Prema procjenama općinskih povjerenstava, najveće štete nastale su na kukuruzu, suncokretu, soji, šećernoj repi, uljanoj repici, grahu, paprici, ječmu, krumpiru, grožđu te nasadima jabuka, šljiva, višanja, oraha, lješnjaka i malina, kao i na livadama, a ovisno o lokalitetu, iznose od 20 do 90 posto.

Iz Koprivničko-križevačke županije ističu kako sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, oštećeni poljoprivrednici moraju općinskim povjerenstvima prijaviti štete u roku osam dana od proglašenja prirodne nepogode, nakon čega će ona u roku od 15 dana izraditi prva izvješća.

Konačna izvješća Županijskom povjerenstvu moraju biti dostavljena u roku od 50 dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!