Građani Srbije na referendumu odlučuju o promjenama Ustava

16.01.2022.

09:44

Autor: HRT/Hina

Građani Srbije odlučuju o promjeni Ustava

Građani Srbije odlučuju o promjeni Ustava

Foto: Milos Tesic / PIXSELL

U Srbiji su u sedam sati otvorena glasačka mjesta za referendum o promjeni Ustava čiji su cilj pravosudne reforme i usklađivanje domaćeg i europskog zakonodavstva u procesu pristupanja Srbije Europskoj uniji. 

Suočena s neophodnim reformama pravosuđa, vlada je predložila izmjenu načina izbora sudaca i tužitelja, što prethodno podrazumijeva promjenu Ustava, ali je referendumsko pitanje, po mnogim ocjenama stručne javnostim postavljeno prilično široko i višeznačno.

Preopćenito referendumsko pitanje

Građani danas s "da" ili "ne" trebaju odgovoriti na pitanje: Jeste li za potvrđivanje Akta o promjeni Ustava Republike Srbije. Usvojenim pripremnim zakonima ukinut je izlazni prag od 50 posto + 1, što znači da čak i iznimno mali broj izašlih na glasanje može odlučiti u ime svih građana.

Glasačka mjesta otvorena su do 20 sati. Republičko izborno povjerenstvo objavilo je da pravo glasa ima nešto više od 6,5 milijuna punoljetnih stanovnika. Rok za službeno objavljivanje rezultata je petak, 21. siječnja do 20 sati.

Različita mišljenja o cilju referenduma

Stranke na vlasti i najviši državni dužnosnici - od predsjednika i premijerke do ministara - pozivali su građane da potvrde Akt o ustavnim promjenama, poručivši da će se time nastaviti reforma pravosuđa, sukladna standardima EU, kao uvjet za daljnju reformu pravnog sustava i postići "bolje ocjene i napretka Srbije u procesu eurointegracija".

Izvanparlamentarna oporba nema usuglašene poglede i bojkotira referendum ili poziva građane da odbiju prijedlog koji bi, po njihovoj ocjeni, pojačao utjecaj politike na pravosuđe.

Francuska, Njemačka, Italija, Velika Britanija, SAD i EU pozdravljaju nacionalni referendum o ustavnim promjenama u Srbiji 16. siječnja kao ključni korak u jačanju nezavisnosti pravosuđa i unapređenju transparentnosti i učinkovitosti institucija vladavine prava u zemlji, poručile su u petak te zemlje i ohrabrile građane Srbije da to podrže.

Kosovske vlasti zaplijenile glasački materijal

Glasanje je bilo predviđeno i na Kosovu, ali su prištinske vlasti u subotu usvojile rezuluciju kojom to nije omogućeno, a u petak navečer na prijelazu Merdare zaplijenjen je glasački materijail, transportiran u dva kamiona "Pošte Srbije". Stajalište Skupštine Kosova je da se organiziranjem referenduma Srbije na Kosovu "narušava suverenitet i ustavni poredak Kosova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!