Gradonačelnik Nagasakija: Nuklearno oružje je "stvarna i aktualna" prijetnja

09.08.2022.

08:43

Autor: I.Z./HRT/Hina

Godišnjica atomskog bombardiranja

Godišnjica atomskog bombardiranja

Foto: - / REUTERS

Nuklearno oružje predstavlja "stvarnu i aktualnu" prijetnju otkako je Rusija napala Ukrajinu, rekao je gradonačelnik Nagasakija danas na 77. godišnjicu atomskog bombardiranja koje je razorilo taj japanski grad.

Dana 9. kolovoza 1945. Nagasaki je zahvatio pakleni požar koji je ubio 74.000 ljudi, tri dana nakon prvog nuklearnog napada u svijetu na Hirošimu.

Dva napada koje su izvele Sjedinjene Države ubrzala su kraj Drugog svjetskog rata i do danas je Japan ostao jedina zemlja koja je bila meta atomskog oružja u vrijeme rata.

Ali danas je gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue oglasio uzbunu.

- U siječnju ove godine, čelnici Sjedinjenih Država, Rusije, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Kine objavili su zajedničku izjavu kojom potvrđuju da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne smije voditi, rekao je.

- Ali, već sljedećeg mjeseca Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu. Prijetnje nuklearnim oružjem su potresle cijeli svijet. Upotreba nuklearnog oružja nije neutemeljen strah, već stvarna i aktualna kriza, rekao je gradonačelnik Nagasakija.

Upozorio je da se to oružje može aktivirati i kao rezultat pogreške u procjeni, kvarova ili terorističkih napada.

Preživjeli iz Nagasakija, japanski i strani dužnosnici održali su tihu molitvu u 11. 02, točno u trenutku kada je atomska bomba bačena na japanski lučki grad.

U subotu je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres održao govor u Hirošimi na godišnjicu napada u kojem je 6. kolovoza 1945. ubijeno oko 140.000 ljudi.

Upozorio je da se "čovječanstvo igra s napunjenim oružjem" u kontekstu trenutne nuklearne krize.

Proteklih dana Rusi i Ukrajinci međusobno se optužuju za bombardiranje najveće nuklearne elektrane u Europi Zaporižja koja se nalazi u južnoj Ukrajini.

Japan se prisjetio nuklearnog bombardiranja Hirošime

Gradonačelnik Hirošime Kazumi Matsui, čiji grad ove godine nije pozvao ruskog veleposlanika na ceremoniju, u subotu, bio je oštriji i kritičniji prema vojnim akcijama Moskve u Ukrajini.

- U invaziji na Ukrajinu, ruski vođa, izabran da zaštiti živote i imovinu svog naroda, koristi ih kao instrumente rata, kradući živote i sredstva za život civila u drugoj zemlji. Širom svijeta, ideja da mir ovisi o nuklearnom odvraćanju dobiva na zamahu. Ove pogreške su izdale želju čovječanstva, rođenu iz naših ratnih iskustava, da se postigne miran svijet bez nuklearnog oružja. Prihvatiti status quo i napustiti ideal mira koji se održava bez vojne sile predstavlja prijetnju samom opstanku ljudske rase, rekao je.

Oglasilo se Zvono mira, a gomila okupljenih, uključujući japanskog premijera Fumija Kishidu koji je iz Hirošime, odala je počast minutom šutnje točno u vrijeme kad je bomba eksplodirala.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!