Grčki konzul u Mariupolju: Ono što sam vidio, nadam se da nitko neće više vidjeti

20.03.2022.

22:53

Autor: Hina/HRT

Mariupolj

Mariupolj

Foto: Alexander Ermochenko / REUTERS

Generalni konzul Grčke u Mariupolju, posljednji diplomat zemlje članice EU-a koji je napustio opkoljenu luku, rekao je u nedjelju kako se Mariupolj pridružuje popisu mjesta poznatih po tome što su uništena u ratu.

Manolis Androulakis pomogao je desecima grčkih državljana i etničkih Grka da pobjegnu iz grada koji su razrušile ruske snage.

U utorak je napustio Mariupolj i nakon četverodnevnog putovanja kroz Ukrajinu preko Moldavije prešao u Rumunjsku, zajedno s još 10 grčkih državljana.

- Ono što sam vidio nadam se da nitko više neće vidjeti, kazao je Androulakis po slijetanju u nedjelju u atensku zračnu luku.

- Mariupolj će doći na popis gradova koji su potpuno uništeni u ratu. Ne moram ih nabrajati - Guernica, Coventry, Alep, Grozni, Lenjingrad..., dodao je.

Prema grčkom ministarstvu vanjskih poslova, Androulakis je bio posljednji diplomat EU-a koji je napustio Mariupolj. Taj grad ruska vojska bombardira više od dva tjedna.

- Ukupno 7295 ljudi evakuirano je iz ukrajinskih gradova humanitarnim koridorima u nedjelju, rekla je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, dodavši da su funkcionirale četiri od sedam predviđenih ruta.

Od toga je 3985 osoba evakuirano iz Mariupolja u Zaporižju.

- Ukrajinska vlada planira u ponedjeljak poslati gotovo 50 autobusa za evakuciju iz Mariupolja, istaknula je Vereščuk.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da je ruska opsada Mariupolja "teror koji će se pamtiti stoljećima".

Najmanje 10 Grka je ubijeno, a nekoliko ih je ozlijeđeno otkako je Rusija počela napadati Mariupolj. Više od 150 grčkih državljana i etničkih Grka evakuirano je iz regije, priopćilo je grčko ministarstvo vanjskih poslova.

U Mariupolju, gradu koji je prije rata imao više od 400 tisuća, živi značajan broj Grka. Oni su posebno bili aktivni u trgovini i pomorstvu regije još od bizantskog razdoblja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!