11:44 / 20.03.2022.

Autor: Zrinka Grancarić/Rat u Ukrajini/IMS/HRT

Svjedočanstvo Ukrajinca koji je Mariupolj uspio napustiti prije tri dana

Igor Stanislavovič

Igor Stanislavovič

Foto: HRT / HTV

Igor Stanislavovič, liječnik iz Mariupolja, prije tri dana uspio je napustiti taj grad i doći u Lavov. U razgovoru s HRT-ovom novinarkom Zrinkom Grancarić kazao je da je danas u Mariupolju bitno teže i da su ruske snage zauzele četvrt  u kojoj je živio. 

- Iz Mariupolja je bilo vrlo teško izaći jer je ruska strana napala službeno objavljene zelene koridore, koje su ranije obećali. Dva tjedna nismo imali nikakvih kontakata i ni o čemu nismo ništa znali. Ni interneta, ni mobilne veze. U automobilu smo imali nekakav radio na srednjem valu, jednu stanicu. Sve druge programe normalan čovjek ne može slušati. Toliko laži koliko smo čuli u pet minuta na ruskom radiju, nismo čuli cijeli svoj život, dodao je.

Život u Mariupolju je, kako kaže, sada teži nego prije tri dana.

- Nazvao nas je prijatelj i rekao da su Rusi zauzeli četvrt u kojoj smo živjeli. Šteta je sada veća, a na ulici leže mrtva tijela koja ne odvoze, samo tako leže, kazao je Igor Stanislavovič.

Odgovarajući na pitanje o tome mogu li bolnice uopće raditi, kazao je da je jedna od najvećih bolnica uništena i tada je poginulo mnogo djece. Tri bolnice rade, ali trenutačno nema dovoljno osoblja da pomogne ljudima u Mariupolju, kazao je. 

Na pitanje kako se danas osjeća, rekao je: 

- Kao prvo, drago mi je da smo moja obitelj i ja ostali živi i što sam ponovno uspio vidjeti svoju kćer. Sad opet mogu komunicirati s prijateljima iz cijeloga svijeta telefonom ili Skypeom. Svi nas podržavaju. Uvjeren sam da ćemo pobijediti, ali bit će potrebno mnogo vremena i bit će nam potrebna pomoć.

Ne vjeruje da će se vratiti u Mariupolj jer misli da ondje nema budućnosti.

- Do danas sam se nadao da ću se vratiti, ali tvornice su uništene, neće biti posla ni ičega tako da nažalost mislim da ondje nema budućnosti, izjavio je Ukrajinac Igor Stanislavovič u razgovoru s novinarkom Zrinkom Grancarić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!