Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima u Bilama

19.08.2023.

Zadnja izmjena 15:59

Autor: HRT/IMS/Hina

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: HTV / HRT

Povodom Europskoga dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima u Bilama kod Mostara, gdje se nalazi spomen kompleks za 50.000 Hrvata ubijenih u Drugom Svjetskom ratu i poraću, održana je komemoracija kojoj je nazočio hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

Ovdje sudjelujem kako bismo zajedničkom molitvom odali pijetet svim žrtvama te njegovali kulturu sjećanja na sve one koje su poginuli, ubijeni. Na sve žrtve svih tih totalitarnih režima nacizma, fašizma i komunizma, rekao je Grlić Radman u izjavi za medije.

On je na komemoraciji na 'Groblju mira' u Bilama, gdje je do sada postavljeno više od 11.000 bijelih križeva, bio izaslanik Vlade Republike Hrvatske.

Dodao je kako je važno obilježavati europski dan sjećanja na sve žrtve svih totalitarnih režima na spomen kompleksu u Bilama čija je izgradnja započela prije 10 godine.

- Ovo je veliki projekt koji zaslužuje poštovanje, rekao je Grlić Radman.

On je s izaslanstvom položio vijenac i zapalio svijeću ispred spomen obilježja 'Pieta' koje je ove godine postavljeno u kompleksu na kojemu se planira postaviti 50.000 križeva s imenima poginulih i ubijenih Hrvata žrtava iz II. Svjetskog rata i poraća.

Počast žrtvama odalo je i izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH koje je predvodio čelnik Dragan Čović.

Čović je u obraćanju istaknuo kako je važno očuvati povijesnu istinu, te njegovati sjećanje.

- Uspjeli smo je otrgnuti od zaborava na ovome mjestu, rekao je Čović.

Svetu misu na Bilama predvodio je vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić.

Grlić Radman se tom prilikom osvrnuo na sigurnost hrvatskih navijača koji su u istražnim zatvorima u Grčkoj.

- Mi se brinemo za nihovu sigurnost. Predsjednik Vlade Plenković je u kontaktu s grčkim premijerom, ja sa svojim kolegom, kolega Malenica također. Imamo izuzetno dobru suradnju i obećanje grčkih vlasti da će se jamčiti sigurnost hrvatskih državljana, rekao je Gordan Grlić Radman.

U Grčku u ponedjeljak putuje predsjednik Vlade Andrej Plenković na poziv grčkog premijera Mitsotakisa. Uz premijera, bit će ministar Grlić Radman te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

- Idemo u Grčku povodom neformalnog sastanka regionalnih lidera. Glavna tema je nastavak procesa europskih integracija u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. Nama je izuzetno važna sigurnost i stabilnost jugoistočne Europe i zemalja zapadnog Balkana, rekao je ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!