HTV iz Atene: Policija blizu stadiona privela tri navijača, jedan imao nož

19.08.2023.

Zadnja izmjena 22:34

Autor: HRT/IMS/V.G./P.F.

U Ateni se igrala utakmica AEK-Dinamo, koja je odgođena prije 11 dana nakon krvavih sukoba huligana - pripadnika navijačkih skupina tih klubova na ulicama glavnog grada Grčke. Istraga o neredima u kojima je ubijen jedan AEK-ov navijač i dalje, manje-više, stoji u mjestu. Traga se za ubojicom, ali i Hrvatima koji nakon nereda nisu uspjeli izaći iz zemlje. Oni koji su uhićeni još su u istražnom zatvoru. Uoči i tijekom večerašnje utakmice na ulicama Atene bile su iznimne sigurnosne mjere.


U Dnevnik 3 HTV-a uživo se iz Atene javila novinarka HRT-a Zrinka Grancarić tijekom drugog poluvremena utakmice AEK - Dinamo.

- Mogu reći da je grčka policija privela tri navijača, odnosno tri osobe, u ulicama u okruženju stadiona. Privela je sedamnaestogodišnjaka koji je kod sebe imao nož, drugog zbog toga što je imao kod sebe kanabis i trećeg zbog toga što je imao kod sebe pirotehniku, odnosno baklju. Dakle, to su zapravo samo minorne situacije, no ružno je čuti ovo da je netko imao nož ponovno u okolici stadiona, ali pričekajmo da se sve skupa odvije i da policija izvijesti što je točno sve bilo. Za sad imamo tu informaciju iz izvora bliskih grčkoj policiji, tri uhićenja u blizini stadiona, izvijestila je.

- Na samom je stadionu zaista paklena atmosfera kako smo je najavljivali, nema transparenta, svi navijači na sjevernoj tribini su odjeveni u crno. Samo je jedan transparent potpore ubijenom grčkom državljaninu, a utakmica je počela minutom šutnje i cijela momčad AEK-a je otišla do tog plakata i transparenta i tako odala počast svom navijaču koji je nažalost preminuo prošloga tjedna. Za sad sve dobro na stadionu, dobra atmosfera, vruća, viče se, naravno kako to već i pristaje. Nadamo se i mirnoj noći, dodala je Grancarić.

Istraga o neredima u kojima je ubijen jedan AEK-ov navijač i dalje, manje-više, stoji na mjestu. Traga se za ubojicom, ali i Hrvatima koji nakon nereda nisu uspjeli izaći iz zemlje. Oni koji su uhićeni još su u istražnom zatvoru. Kako se ne bi dogodio sličan scenarij, Atena je danas cijeli dan bila pod visokim mjerama sigurnosti.

Podsjetimo, grčki mediji javljaju kako je sinoć uhićen 43-godišnji navijač Panathinaikosa, otprije poznat tamošnjoj policiji, kojeg se sumnjiči da je bio jedan od organizatora sukoba.

Nakon uhićenja, u pretrazi njegove kuće oduzeti su računalo, 2 metalne bejzbolske palice, 2 kacige te mobitel. Svi uhićeni Bad blue boysi i dalje su u istražnom zatvoru. 

Situacija manje od dva do utakmice


U središnjem Dnevniku HTV-a posljednje informacije uoči utakmice javila je uživo novinarka Zrinka Grancarić.

- Sve je spremno za utakmicu, i to ne samo zahvaljujući igračima u momčadima koji su stigli ovdje, već naravno i velikim mjerama osiguranja koje zaista pokrivaju cijeli ovaj sjeverozapadni dio grada Atene gdje se smjestio stadion. Velike su mjere osiguranja, nisu samo na zemlji, one su i u zraku. Helikopteri i dronovi nadgledaju što se ovdje događa. Kada smo prolazili ulicama vidjeli smo zaista i jako puno policije. Na samom stadionu i u okolnim ulicama još je uvijek relativno tiho, negdje oko tisuću navijača je na tribinama. Odjeveni su mahom u crno, ali su još uvijek tiho, rekla je.

- Utakmica će kao i na Maksimiru početi s minutom šutnje za stradalog grčkog državljanina. Naravno, svi ćemo se tome pridružiti i odati pijetet. Dan je prošao zaista mirno u ovom kvartu. Nadamo se da će tako biti i cijela večer, da se neće dogoditi ništa. Ne znamo, naravno, i nemamo informacije, iako smo se raspitivali, imaju li AEK-ovi Ultrasi možda nekakav pakleni plan. Nadamo se da nemaju jer onoliko koliko sam razgovarala sa stanovnicima Atene, oni zapravo svi priželjkuju mirnu večer i smatraju da ono što se dogodilo prošlog tjedna je apsolutno nedopustivo, dodala je.

- Policijska istraga traje, te informacije smo čuli. Malo je onih službenih informacija. Hrvatski državljani koji žive ovdje u Ateni, s kojima sam razgovarala, malo su nezadovoljni time što se objavljuju svakojake informacije koje baš nisu sasvim provjerene i u grčkim i u hrvatskim medijima. Kažu da je situacija jako osjetljiva. Vidjeli smo da je to tako, istaknula je.

- Bit će ovo zaista teška utakmica, veliki je psihološki pritisak na momčadima. Ovdje je prošao pokraj nas u dresu AEK-a i Domagoj Vida. Za njega sasvim sigurno jedna vrlo komplicirana situacija cijelo ovo vrijeme. Javio nam se vrlo prijateljski sa osmjehom i rekao "Pozdrav Hrvatskoj". Nadamo se dobroj i mirnoj večeri na stadionu. Za to će se, nadamo se, pobrinuti mjere osiguranja, ali nadamo se da je i ono što se dogodilo prošloga tjedna bila sasvim dovoljna pouka da nitko ne poduzme ništa slično. Neka večeras slavi sport, izvijestila je Grancarić.

Informacije iz Atene nekoliko sati uoči utakmice


Novinarka Zrinka Grancarić javila se s informacijama iz Atene i u Vijestima u 16.30.

- Nešto više od četiri sata prije početka utakmice, zaista sve vrvi policijom i mjerama sigurnosti, kako na zemlji, tako i u zraku, odakle se s helikopterima i dronovima nadgleda, što se to zbiva na sjeverozapadnom dijelu Atene, u kvartu koji se naziva Nova Filadelfija, gdje se smjestio lijepi novi stadion AEK, rekla je.

- Atmosfera naravno vruća, od onih dobronamjernih koji jedva čekaju vidjeti hoće li grčki prvak proći dalje u natjecanju, osigurati jesen u Europi, do onih koji možda nemaju takve namjere. Srećom takvih nismo sreli baš previše, nešto malo jesmo, imali smo jedan mali verbalni incident s vrlo mladim momcima, to ćemo im oprostiti, možda su ipak još premladi te se nadamo da takvih neće biti previše, dodala je.

- Inače naše iskustvo ovdje u Ateni je jako dobro, iako svi upozoravaju da se moramo paziti, od svih hrvatskih državljana koji su ovdje, svi se moramo paziti, nitko ne smije napraviti krivi korak, da ne bismo izazvali neku od tih usijanih glava, istaknula je.

Govorila je i o sportskom aspektu.

- Što će navijači AEK-a već pripremiti, kakva će biti koreografija, na koji način će se prisjetiti poginulog grčkog državljanina, sve to ćemo vidjeti. Nadamo se samo da će sve biti u duhu sporta i u duhu pijeteta. Ovo je vrlo važna utakmica i za Dinamo i za AEK, psihološki pritisak je i na jednoj momčadi, i na drugoj momčadi zaista jako velik, Dinamo se očekuje na stadionu oko sat i pol prije početka utakmice, rekla je.

- Mi smo danas malo prošetali centrom Atene, gdje zapravo nema nikakvih navijačkih obilježja. Ono što je AEK-ovo, to je koncentrirano upravo oko stadiona, i to je četvrt koju sam spomenula. U centru  Atene je turistička vreva, dosta klasična, mi smo potražili malo Grka, pitali ih što misle o utakmici i onome što se dogodilo, dodala je Grancarić.

- Nadam se da se nasilje neće ponoviti ni na kojem nogometnom stadionu, rekao je jedan Grk.

- Imamo mnogo policije, ne vjerujem da će dopustiti bilo kakve izgrede, dodao je drugi.

- Ne želim govoriti za hrvatske medije zbog AEK-a. Odlazite, nije me briga što sam nepristojan. Odlazite u svoju zemlju, rekao je treći.

HTV iz Atene: Tisuću policajaca na stadionu, nadziru se autobusne postaje i granični prijelazi


Pripreme za utakmicu u Ateni prati HRT-ova reporterka Zrinka Grancarić.

- Mjere osiguranja su zaista velike. Policija je ispred hotela. Kazali su nam iz Dinama da je tako sve vrijeme. Otkad su jučer s aerodroma stigli u hotel, nisu nigdje izlazili i tako će biti sve do utakmice, izvijestila je Grancarić iz Atene.

- Grci ne žele više ništa prepustiti slučaju i ne dopuštaju da se pojavi neki problem. Tolike su mjere da za svakoga Hrvata, a to uključuje i nas, vode brigu iz kluba AEK-a, prate gdje se nalazimo, daju naputke što možemo i što ne možemo, a moramo reći da nam je dosta toga ograničeno jer se brinu i ne žele nikakav incident, dodala je Grancarić.

Oko tisuću policajaca bit će večeras na stadionu. Isto tako, policija će biti i oko stadiona, helikopteri i dronovi u zraku. Nadgledaju se autobusne postaje i granični prijelazi. Zasad nema informacija da je netko iz Hrvatske pokušao ući u Grčku.

Također se pazi i na navijače Panathinaikosa. Njima je zabranjen pristup u dio grada gdje je novi AEK-ov stadion.

- Policija nas je upozorila da ne dolazimo pred stadion s hrvatskim obilježjima, da ne snimamo oko stadiona. U obzir ne dolaze uključenja uživo ispred stadiona. Rekli su mi kolege s grčke televizije da im je nekoliko kamera razbijeno dok su snimali oko stadiona i oko kuće ubijenog navijača, rekla je Grancarić. 

Inače, u Ateni živi oko 100 hrvatskih državljana. Nisu htjeli izaći pred kamere. Rekli su u razgovoru s Grancarić da je situacija vrlo osjetljiva.

Istraga o smrti grčkog navijača mogla bi potrajati mjesec dana. Radi se analiza mobitela privedenih, pregledavaju se snimke i fotografije. 

- Prema informacijama koje imam iz diplomatskih izvora, za sada je sve u redu s uhićenim hrvatskim državljanima koji su smješteni u grčke zatvore, možda nešto verbalnih sukoba, ali ništa više, istaknula je HRT-ova reporterka.

- U pravilu uvijek dobijemo naputke policije, tako i ovaj put s obzirom na situaciju. Nemamo šetnju gradom, ne izlazimo iz hotela, kao što ni oni nisu u Zagrebu. Držimo se svih uputa i zasad sve teče u najboljem redu, rekao je Marko Bošnir, glasnogovornik Dinama.


Utakmica po lokalnom vremenu počinje u 21.45 sati.

- Nadam se da će sve proći u redu, da će biti mirno, nadam se da se neće ponoviti događaji od prošlog puta, rekla je jedna gospođa u Ateni.

- Mislim da je to važna utakmica za navijače AEK-a. Nemam nekih predviđanja u vezi s rezultatom, ali se nadam da će AEK pobijediti. Tragično je to što se dogodilo s navijačem AEK-a. Neki jednostavno ne vole nogomet nego se vole tući, vole nasilje, rekao je jedan navijač.

- Utakmica kao utakmica, za normalne ljude nije opasno. To je neopisivo, ne mogu to shvatiti. Ne mogu razumjeti da netko zbog jednog nogometaša ili lopte izgubi život, rekao je naš sugovornik.

Grlić Radman: Imamo dobru suradnju s Grcima


Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u Bilama pokraj Mostara komentirao je sigurnost hrvatskih navijača koji su u istražnim zatvorima u Grčkoj.


- Mi se brinemo za nihovu sigurnost. Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u kontaktu s grčkim premijerom, ja sa svojim kolegom, kolega Ivan Malenica također. Imamo izuzetno dobru suradnju i obećanje grčkih vlasti da će se jamčiti sigurnost hrvatskih državljana, rekao je Grlić Radman.

O Dinamovim navijačima u Grčkoj i zahtjevima Hrvatske govorio je i potpredsjednik Vlade Tomo Medved. Istaknuo je kako od grčkih vlasti traže apsolutnu sigurnost za naše državljane dok su u grčkim pritvorima.

- Drugo, što se tiče procesa, tražimo da on zaista bude na tragu svih potpisanih konvencija, odnosno da postupanje bude u skladu s normama članice EU-a. Važno je naglasiti, kao što je naša javnost upoznata, predsjednik Vlade će s ministrom vanjskih poslova i ministrom pravosuđa otići u Grčku u ponedjeljak i vjerujem da će tamo u izravnom kontaktu s našim veleposlanikom i grčkim vlastima dobiti dodatne informacije o tome na koji način Grčka provodi istražne radnje, odnosno dinamiku glede lociranja počinitelja tog kaznenog djela.

- Od Grčke tražimo, ono što je i predsjednik Vlade u nekoliko navrata rekao, da se oni hrvatski državljani koji nisu sudjelovali u počinjenju kaznenog djela transportiraju u Republiku Hrvatsku, dodao je Medved.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!