08:09 / 30.09.2020.

Autor: A sada Vlada/Hrvatski radio/M.Š./HRT

Grlić Radman o vizama za SAD: Pozitivna odluka u narednim mjesecima

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

U emisiji "A sada Vlada" gostovao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.
U emisiji "A sada Vlada" Hrvatskoga radija gostovao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

➡️ Ukidaju li se napokon vize za SAD?
➡️ Grlić Radman: Pompeo sljedeći tjedan u Hrvatskoj

Govorio je o odnosima Sjedinjenih Država i Hrvatske uoči posjeta američkog državnog tajnika Mikea Pompea našoj zemlji, ukidanju viza i izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, o odnosima prema Bosni i Hercegovini te drugim aktualnim vanjskopolitičkim temama.

Pompeo stiže u petak u Dubrovnik gdje će se sastati s premijerom Andrejom Plenkovićem te među ostalima i s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom. Donosi li i odluku Washingtona o ukidanju viza za hrvatske državljane?

- Za ostvarenje tog cilja mnogo smo toga napravili. Važno je biti ispod 3% odbijenih viza, mislim da smo to ostvarili, jedan epohalni cilj. Hrvatska će biti jedna od posljednjih koja će dobiti izuzeće za vize, kaže Grlić Radman ističući da u Europskoj uniji, osim nas, vize za SAD trebaju još državljani Cipra, Bugarske i Rumunjske.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst u utorak je rekao kako još nema službeni izvještaj o ispunjenju uvjeta da je manje od 3% odbijenih zahtjeva, no da je vrlo optimističan.

Kada Pompeo bude u petak u Hrvatskoj, Grlić Radman očekuje načelnu i afirmativnu objavu vezanu za ukidanje viza.

- O tome odlučuju razna tijela u SAD-u uz podršku američkog veleposlanstva u Zagrebu, mislim da možemo u idućim mjesecima očekivati pozitivnu odluku, dodaje.

Jedno od glavnih pitanja u petak bit će i pitanje izbjegavanja dvostrukog oporezivanja.

- Na Vladi ćemo danas donijeti odluku, pokazat ćemo to državnom tajniku Pompeu, s njihove je strane isto potrebna evaluacija. To će pridonijeti pravnoj sigurnosti poreznih obveznika, posebno onih koji imaju dvostruka državljanstva. Uspostavit će se i mehanizmi za suradnju poreznih službi SAD-a i Hrvatske. To su važne teme o kojima ćemo razgovarati.

Grlić Radman dodaje da je SAD Hrvatskoj važan partner te da, osim europske, njegujemo i transatlantsku suradnju.

Jedno od glavnih pitanja jest i pitanje kupnje borbenih zrakoplova F-16, a za koje Amerikanci snažno lobiraju.

- Postoji natječaj, postoje procedura i rokovi, a tako možemo razgovarati, interes SAD-a je prirodan, kao i interes drugih država koje se natječu, ističe Grlić Radman o procesu za nabavu eskadrile borbenih zrakoplova.

Do kraja godine Hrvatsku bi trebao posjetiti i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov.

- Rusija treba partnera uz sve razlike koje postoje, razgovarati se mora, dijalog mora postojati. Veleposlanstvo Ruske Federacije sada će se u Zagrebu preseliti na novu lokaciju, potpisat ćemo dokumente, program o kulturnoj suradnji. Lavrov dolazi na otvaranje tog veleposlanstva.

Cilj Hrvatske je i mir te stabilnost u regiji te drugdje.

- Vidimo sukob u Nagorno Karabahu. Nije nam drago što postoji eskalacija sukoba između Armenije i Azerbajdžana.

U ponedjeljak su u Zagrebu boravili Bakir Izetbegović te Dragan Čović, a prije dva tjedna i Milorad Dodik.

Situacija u susjednoj BiH važna je Hrvatskoj, kako  zbog Hrvata kao konstitutivnog naroda, tako i zbog pitanja stabilnosti u regiji.

Sarajevo pak, s druge strane, tvrdi da Zagreb ignorira službene institucije BiH.

- To nije istina. Kritika dolazi s mjesta predstavnika koji nema legitimitet (Željko Komšić op. a.). Svaki narod ima pravo na svoje predstavnike, Hrvati određenim manipulacijama nisu uspjeli izboriti hrvatskog predstavnika. Sada imamo pseudo predstavnika. Treba se poštovati "duh i slovo" Daytonskog sporazuma. Gospodin Komšić nema legitimitet hrvatskog predstavnika, nije ništa učinio za hrvatski narod, naprotiv. Treba pokazati moralnost i političku odgovornost da se sagledaju sve te činjenice, ističe ministar vanjskih poslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!