Grlić Radman poziva na potporu za otvaranje pregovora BiH-EU

18.09.2023.

21:20

Autor: S.M./HRT/Hina

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: HRT / HTV

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u New Yorku da je pozvao kolege iz Italije i Slovenije da se snažno založe za skoro otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s Europskom unijom.

Na marginama zasjedanja Opće skupštine UN-a održana je trilaterala ministara vanjskih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije koji su se sastali i s kolegama sa zapadnog Balkana.

- Zamolio sam talijanskog kolegu (Antonia Tajanija) i slovensku kolegicu (Tanju Fajon) da se snažno založimo za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom krajem ove ili početkom iduće godine, rekao je Grlić Radman.

video thumb

Srbija i Crna Gora vode pregovore ali prilično sporo, Sjeverna Makedonija i Albanija tek su ih službeno otvorile 2022., BiH je u prosincu prošle godine dobila status kandidata, a Kosovo ima status potencijalnog kandidata.

Grlić Radman je dodao da se založio "za što skorije članstvo zapadnog Balkana u EU-u, ali temeljem vlastitih postignuća, kriterija o proširenju".

Šef hrvatske diplomacije ističe da se "sve zemlje zapadnog Balkana moraju priključiti zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici". To najteže ide Srbiji koja se nije pridružila sankcijama protiv Moskve zbog rata u Ukrajini.

Prije dolaska u New York, ministar je posjetio hrvatsku poslovnu zajednicu u Seattleu i Los Angelesu.

- Sreo sam vibrantnu, snažnu zajednicu, ali to je već četvrta, peta čak i šesta generacija hrvatskih iseljenika. Neki ne znaju hrvatski, materinji jezik, ali snažno osjećaju pripadnost Hrvatskoj, rekao je Grlić Radman. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!