12:19 / 14.04.2021.

Autor: Željko Raić/Špela Cvitkokvić Ilčić/Dnevnik/IMS/I.Z./D.M./HRT

Grlić Radman u posjetu Bosni i Hercegovini, ispunjen radni posjet

default error photo

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u dvodnevnom je radnom posjetu BiH. Europski put Bosne i Hercegovine, promjena izbornog zakona i borba protigv pandemije, teme su koje su dominirale u razgovorima u Sarajevu.


Ministar se tijekom jutra sastao s predsjednikom Hrvatskoga kulturnog društva "Napredak" Nikolom Čičom, zatim Majlindom Bregu, glavnom tajnicom Vijeća za regionalnu suradnju. Posjetio je i reis-ul-ulemu Huseina ef. Kavazovića te nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića.

Tijekom svih susreta ministar Gordan Grlić Radman istaknuo je bezuvjetnu potporu Hrvatske putu Bosne i Hercegovine prema statusu kandidata za ulazak u Europsku uniju. Pojasnio je kako je na tom tragu i non paper koji je Hrvatska u ime skupine od šest država članica - ponudila Vijeću za vanjske poslove Unije. Razgovaralo se i o potrebi izmjene izbornoga zakona u BiH prije općih izbora 2022, javila je za Dnevnik u podne Špela Cvitković Iličić.


- A taj Daytonski sporazum nikako sprovesti. Natežu ga kao žvakaću gumu i zato se nadam da će se stvoriti struktura normalne države u kojoj će biti jednaka prava za sve narode, rekao je nadbiskup i metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić

A upravo su susret s muftijom Huseinom efendijom Kavazovićem i razgovor o međureligijskom dijalogu potvrdili koliko je važna uloga religijskih zajednica u promicanju pomirenja i izgradnji inkluzivnog društva u Bosni i Hercegovini.

Grlić Radman s Valentinom Inzkom te Biserom Turković

O budućnosti i europskoj perspektivi ministar Radman razgovarao je i s visokim predstavnikom međunarodne zajednice Valentinom Inzkom. Događaj dana razgovor je s kolegicom Biserom Turković, koji je bio prava prilika za rješavanje spornih pitanja, kao što je promjena izbornog zakona.

- Da kroz reformu izbornog zakona se osiguraju prava svih građana u izbornom procesu, što bi dovelo definitivno do unapređenja i smanjili bi se svi ovi problemi koji postoje u Bosni i Hercegovini, istaknula je zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Biserka Turković.

Hrvatska je i dalje glavni zagovaratelj europskog puta susjedne nam države, i to ne samo deklarativno, poručio je ministar Radman.

- Na posljednjem Vijeću za vanjske poslove EU-a predstavio sam hrvatsku inicijativu, u suradnji s još pet država članica, u kojoj se naglašava potreba za zajedničkim pristupom Unije, kako bismo BiH pomogli na putu stjecanja statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji, naglasio je Grlić Radman. 

Nezaobilazna tema problemi su vezani uz pandemiju. Dogovorena je međudržavna suradnja stručnjaka kao i uspostava uvjeta za što bolju protočnost putnika na granicama prije i za vrijeme turističke sezone. Ministar Radman objavio je i odluku hrvatske Vlade o doniranju cjepiva, koje će vrlo brzo stići u Sarajevo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!