Grlić Radman u UN-u: Nemojmo da Ukrajina dugo čeka na slobodu kao Hrvatska

23.02.2023.

17:25

Autor: M.M./Hina/HRT

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Foto: Matija Habljak / Pixsell

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman pozvao je u četvrtak svijet da ne dopusti da Ukrajina čeka na slobodu duge četiri godine kao Hrvatska i upozorio da bi šutnja na rusko kršenje ljudskih prava i prava država imala dalekosežne posljedice na međunarodni poredak.

Dan prije prve godišnjice ruskog napada na Ukrajinu hrvatski ministar prozvao ga je brutalnom agresijom i eskalacijom događaja započetih 2014. s ilegalnom aneksijom Krima.

Ruski napad je kršenje međunarodnog prava i Povelje UN-a koji je počinila stalna članica Vijeća sigurnosti, k tome nuklearno naoružana te će stoga on imati dugotrajne implikacije za cijeli UN, rekao je Grlić Radman na Općoj skupštini UN-a u New Yorku.

Rusija je agresijom narušila međunarodni poredak temeljen na pravilima, s dubokim posljedicama za godine koje dolaze, upozorio je.

- Ne smijemo šutjeti pred onima koji uništavaju i krše najtemeljnija ljudska i suverena prava država. Ako ne uspijemo sada, ne samo da će naša sadašnjost izgledati turobno, već će i cijena našeg neuspjeha prijeći na buduće generacije, rekao je Grlić Radman.

Po njegovim riječima, Moskva je svojom agresijom dovela do ogromne ljudske patnje, smrti i ranjavanja stotina tisuća ljudi, masovnog izbjeglištva i uništavanja civilne infrastrukture te je počinila ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Dodao je da je invazija utjecala na cijeli svijet, poremetila globalne ekonomske tokove i dovela do energetske i prehrambene nesigurnosti.

Potom je govorio o hrabrosti i odlučnosti ukrajinskog naroda koji je stao na put agresoru, kazavši kako taj sukob nažalost podsjeća na rat u Hrvatskoj.

- Mi u Hrvatskoj nažalost predobro znamo kakav je to osjećaj. Propaganda o tobožnjoj potrebi denacifikacije i zaštite manjine, nakon čega slijede samoproglašena republika na tlu Hrvatske, invazija i agresija. Hrvatska je borba za slobodu trajala je duge četiri godine, rekao je Grlić Radman. Nemojmo da i Ukrajina toliko dugo čeka na slobodu.

Opća skupština UN-a bi kasnije u četvrtak na prijedlog 60 zemalja trebala usvojiti rezoluciju u kojoj se "naglašava potreba postizanja, što je prije moguće, sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini u skladu s načelima Povelje UN-a, piše agencija France Presse.

Kao i u ranijim rezolucijama potvrđuje se UN-ova predanost suverenitetu, neovisnosti, jedinstvu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine te se poziva na trenutni prekid neprijateljstava.

U tekstu, koji za razliku od odluka Vijeća sigurnosti nije pravno obvezujuć, od Rusije za zahtijeva da odmah, potpuno i bezuvjetno povuče sve svoje vojne snage s teritorija Ukrajine.

Kijev se nada potpori barem jednakog broja država kao u listopadu kad je njih 143 glasalo za rezoluciju kojom se osudila ruska ilegalna aneksija nekoliko ukrajinskih teritorija.

S tim ciljem Ukrajina je popustila pritisak da se u tekst uključi mirovni plan predsjednika Volodimira Zelenskog u deset točaka koji je predstavio u studenom, tvrde diplomatski izvori, a prenosi francuska agencija.

Mislim da smo pripremili tekst koji doista pokušava okupiti međunarodnu zajednicu, pokušava biti što kohezivniji i što pozitivniji, rekao je europski diplomat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!