13:21 / 29.10.2021.

Autor: Hina/I.B.

G20: Za 70% cijepljenih do sredine 2022. nedostaje 20 milijardi dolara

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Denis Kapetanović / PIXSELL

Ministri financija i zdravstva 20 najvećih gospodarstava svijeta (G20) kazali su da će poduzeti mjere da 70 posto svjetskog stanovništva bude cijepljeno protiv bolesti COVID 19 do sredine 2022.. Osnovali su i radnu skupinu za borbu protiv budućih pandemija. Na summitu u Rimu trebali bi se obvezati da će podržati nastojanja da se na 100 dana skrati razdoblje potrebno za razvoj novih cjepiva, lijekova i testova u pandemiji.

- Kako bi se približilo globalnim ciljevima procijepljenosti barem 40 posto stanovništva u svim zemljama do kraja 2021. i 70 posto do sredine 2022. poduzet ćemo korake kako bismo ojačali opskrbu cjepivima i osnovnim medicinskim proizvodima te ulaganja u zemlje u razvoju i otklonili relevantna ograničenja u opskrbi i financiranju, navodi se u zajedničkoj izjavi G20 koju je Reuters dobio na uvid.

Prethodni cilj bila je procijepljenost 70 posto svjetskog stanovništva do jeseni 2022.


video thumb

Aktivisti od najutjecajnijih svjetskih vođa traže jednaku dostupnost cjepiva za sve kao i jednake izglede za liječenje. U izvješću nazvanom Doza realnosti tvrdi se da su bogate nacije dosad siromašnima donirale samo 261 milijun doza od obećanih milijardu i 800 tisuća.

Samo 12 posto doza za program COVAX

- Samo 1,8 posto siromašnih diljem svijeta potpuno je cijepljeno. U Europi je taj postotak između 60 i 70 posto. To jednostavno nije prihvatljivo. Virus možemo pobijediti jedino ako je cijeli svijet siguran, upozorio je koordinator Oxfama za G20 Jorn Kalinsky.

Farmaceutske tvrtke koje posjeduju patent na cjepivo, navodi se u izvješću nevladinih organizacija, alocirale su samo 12 posto doza za program COVAX, stvoren da bi se pomoglo siromašnim zemljama.

- Argument da su farmaceutske tvrtke uložile mnogo novca nije istinit jer se ne uzima u obzir golemo ulaganje javnog novca stranih nacionalnih vlada i međunarodnih organizacija radi istraživanja i razvoja cjepiva protiv COVID-a, smatra Sara Albiani, savjetnica Oxfama za globalno zdravstvo.

Siromašni moraju povećati izdvajanje za zdravstvo

Svjetska trgovinska organizacija pokušava smanjiti izvozna ograničenja i zabrane svojih članica vezano uz cjepiva, jer to utječe na lanac opskrbe, kao i pospješiti premještanje njegove proizvodnje u različite dijelove svijeta.

- Siromašne zemlje također moraju pridonijeti općim naporima, izdvajanjem 1 posto svojeg BDP-a za jačanje vlastitih zdravstvenih sustava. Mora postojati politička volja kod svih. Propustimo li priliku da se pripremimo za sljedeću pandemiju, naša nam djeca neće oprostiti, naglasila je Ngozi Okonjo-Iweala, glavna direktorica Svjetske trgovinske organizacije.

Za ubrzano cijepljenje nedostaje 20 milijardi dolara

Međunarodni monetarni fond poručuje da je preduvjet za oporavak globalne ekonomije ubrzavanje cijepljenja. Zbog nedostatka cjepiva, sporije se od naleta pandemije oporavljaju Daleki istok, Južna Amerika i Afrika.

Kristalina Georgieva, direktorica MMF-a kaže kako im nedostaje 20 milijardi dolara kako bi se cijepljenje ubrzalo i da bi cijepljeno bilo najmanje 40 posto stanovništva do kraja ove godine te 70 posto do sredine sljedeće. 

Radna skupina za borbu protiv budućih pandemija 

G20 je osnovao i radnu skupinu za borbu protiv budućih pandemija jer je pandemija covida-19 razotkrila "značajne nedostatke" u sposobnosti svijeta da koordinira svoj odgovor. Radna skupina osnovana je u cilju jačanja dijaloga i globalne suradnje u pitanjima koja se odnose na prevenciju pandemija, pripravnost na pandemije i odgovor na njih, navodi se u izjavi.

Skraćivanje razdoblja za razvoj cjepiva na 100 dana?

Prema ranijim informacijama, čelnici 20 najvećih gospodarstava na svijetu trebali bi se obvezati da će podržati nastojanja da se na 100 dana skrati razdoblje potrebno za razvoj novih cjepiva, lijekova i testova u pandemiji, po nacrtu zajedničkog dokumenta. U normalnim okolnostima razvoj cjepiva traje više od deset godina, ali pandemija covida-19 ubrzala je istraživanja, ispitivanja i regulatorne procedure što je omogućilo da cjepiva budu dostupna za manje od godinu dana.

U kriznim zdravstvenim situacijama izazvanim pandemijama "podržat ćemo znanost da se skrati ciklus za razvoj sigurnih i učinkovitih cjepiva, terapija i dijagnostičkih metoda s 300 na 100 dana, navodi se u nacrtu zajedničke izjave koja bi trebala biti usvojena na samitu G20 u Rimu ovaj vikend. Nacrt još može biti izmijenjen, no dužnosnici su kazali da ova formulacija ne bi trebala biti mijenjana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!