Guterres predlaže trilateralnu komisiju, Lavrovu prerano za posrednike

26.04.2022.

16:44

Autor: I.Z./HRT/Hina

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres posjetio je Moskvu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres posjetio je Moskvu

Foto: Maxim Shipenkov / REUTERS

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres predložio je da trilateralna skupina u sastavu UN-a, Kijeva i Rusije rješava humanitarna pitanja u Ukrajini, no ruski šef diplomacije drži da je prerano za posrednike u pregovorima.

Na današnjem sastanku u Moskvi s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, Guterres je predložio osnutak skupine koja bi nadzirala sigurnost humanitarnih koridora, a u njezinu bi sastavu bili predstavnici UN-a, Rusije i Ukrajine.

- Prekid vatre mora se čim prije proglasiti i otvoriti koridor za evakuaciju civila iz Mariupolja i čeličane Azovstalj, rekao je Guterres koji je u Moskvu stigao kako bi razgovarao o načinima dovršetka rata u Ukrajini.

- Rusija je načelno za diplomatsko rješenje, no prerano je govoriti o posrednicima u tom procesu, rekao je Lavrov, prenosi dpa.

Lavrov je odbacio prijedlog Kijeva da se mirovni pregovori održe u Mariupolju, no rekao je da je Rusija spremna surađivati s UN-om kako bi pomogla civilima u Ukrajini.

- Naš glavni cilj je štititi civilno stanovništvo. Spremni smo surađivati s kolegama iz UN-a da olakšamo patnje civilnog stanovništva, kazao je Rus, a prenosi agencija France Presse.

- Rusija želi izbjeći intervenciju u moldovskoj regiji Pridnjestrovlju, rekao je Lavrov, a prenosi agencija RIA.

Ta je zemlja danas imala izvanredni sigurnosni sastanak nakon što je Kremlj izrazio zabrinutost poslije dvije eksplozije radio infrastrukture, a vlasti odmetnute regije tvrde da je napadnuta i vojna jedinica.

Guterres koji je sebe opisao kao veleposlanika mira nakon Moskve putuje u Kijev. To je njegov prvi posjet Moskvi od početka ruske ofenzive 24. veljače.

U Kijevu su Guterresovu odluku da prvo posjeti Rusiju oštro kritizirali. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da u takvom rasporedu "ne vidi nikakvu pravdu ni logiku".

Od početka ruske vojne intervencije u Ukrajini UN se pokazao marginaliziran, a jedan od razlog je i to što je Rusija je uz Kinu, Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i Francusku stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i njezina invazija izazvala je krizu među petorkom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!