00:50 / 01.10.2020.

Autor: HRT/Hina

Guterres: Prekinimo rat s prirodom

Arhivska fotografija, United Nations/REUTERS

Arhivska fotografija, United Nations/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres rekao je na prvom samitu UN-a o krizi biološke raznolikosti, da čovječanstvo mora zaustaviti ratovanje s prirodom.
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres rekao je na prvom samitu UN-a o krizi biološke raznolikosti, da čovječanstvo mora zaustaviti ratovanje s prirodom.
Plenković: Zdravi ekosustavi su temelj našeg razvitka 

Moramo promijeniti smjer i transformirati svoj odnos s prirodnim svijetom, rekao je Guterres. Dodao je da je jedna od posljedica neravnoteže s prirodom, uzrokovane krčenjem šuma, klimatskim promjenama i proizvodnjom hrane, pojava smrtonosnih bolesti poput AIDS-a, ebole i Covida-19.

- Degradacija prirode nije čisto ekološko pitanje ona obuhvaća gospodarstvo, zdravstvo, socijalnu pravdu i ljudska prava. Zanemarivanje naših dragocjenih resursa može pogoršati geopolitičke tenzije i sukobe. Ipak, prečesto zdravlje okoliša zanemaruju ili umanjuju drugi vladini sektori, rekao je Guterres i dodao da su države uglavnom zakazale u zaštiti planeta.

Početkom ovog mjeseca UN je objavio veliku procjenu koja je utvrdila da niti jedan od 20 globalnih ciljeva biološke raznolikosti, dogovorenih prije 10 godina s rokom do 2020., nije u potpunosti ispunjen.

Guterres je rekao da vlade moraju uključiti rješenja koja se temelje na prirodi u planu oporavka od koronavirusa, pritom ulažući u šume, močvare i oceane.
Prirodu se mora uzeti u obzir na financijskim tržištima, jer je trenutni sustav težio uništenju, a ne očuvanju, rekao je.

Pozvao je svjetske čelnike da osiguraju najambicioznije mjere i ciljeve koji štite prirodni svijet kroz okvir biološke raznolikosti koji će biti usvojen na UN-ovoj konvenciji o biološkoj raznolikosti COP15 u svibnju u kineskom Kunmingu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!