Guterres šokiran prizorima u Ukrajini; Otkrivene nove masovne grobnice

28.04.2022.

12:16

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/HRT/IMS

Antonio Guterres u Ukrajini

Antonio Guterres u Ukrajini

Foto: Gleb Garanich/Alexander Ermochenko / REUTERS

Ruska agresija na Ukrajinu traje već 64. dan. Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da će slijediti munjevita odmazda zemljama koje se pokušaju umiješati u sukob u Ukrajini, dok su europski čelnici optužili Rusiju za ucjenu zbog njezine odluke o prekidu opskrbe plinom Poljske i Bugarske. Istodobno, u Kijev je stigao glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, kojeg su šokirali prizori koje je zatekao.


Vidno potresen, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres obišao je mjesta u okolici Kijeva u kojima su počinjeni masakri nad civilima. Prva postaja bila je Borodjanka.

- Kada vidim ove ruševine, zamislim članove svoje obitelji u jednoj od ovih uništenih crnih kuća. Zamišljam svoje unuke kako bježe u panici, a dio obitelji vjerojatno bi bio ubijen, kazao je.

Ratovanje u 21. stoljeću Guterres je nazvao apsurdom. Posjetio je i Buču gdje su povlačenjem ruske vojske otkrivene strahote.

- Kada vidim ovaj užasan prizor, shvaćam koliko je važna podrobna istraga i odgovornost onih koji su ovo počinili. Drago mi je da Međunarodni kazneni sud istražuje ove zločine i da su tužitelji obišli ovo mjesto. Apeliram na Rusku Federaciju da prihvati suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom, naglašava.

U okolici razorenog Mariupolja, satelitske snimke prikazuju nove masovne grobnice. Istražuje se više od 8500 navodnih ratnih zločina počinjenih u Ukrajini.

- Moramo djelovati kako bismo ublažili najgore ekscese ljudskog ponašanja koji se očituju u zločinima u nadležnosti suda u Haagu. Treba nas biti sram! Treba nas biti sram što 2022. svjedočimo nasilju koje bi moglo biti genocid, zločin protiv čovječnosti i ratni zločin. Trenutno je fokus na Ukrajini, ali moramo činiti više i u drugim dijelovima svijeta, poručuje Karim Khan, tužitelj Međunarodnog kaznenog suda.

Okupiranim Hersonom i dalje odjekuju eksplozije. Nakon što je Rusija imenovala svog gradonačelnika, ruski državni mediji navode da će se u tom gradu od 1. svibnja plaćati u rubljima. One koji prosvjeduju okupator rastjeruje suzavcem.

Teške borbe vode se na istoku zemlje. Ali čini se da ni ondje Rusima ne ide kako su prvotno zamislili, jer ukrajinska vojska na Donbasu pruža snažan otpor. BBC navodi da i obilna kiša znatno usporava napredovanje ruskih snaga.

- Nećemo se prestati boriti. Svaki tjedan, svaka 3 dana u kojima naši momci čvrsto drže obranu za nas su prilika za pregrupiranje velikog dijela vojnika. To je i prilika za preuzimanje najmodernijeg zapadnog oružja i potpuni poraz neprijatelja, kazao je Sergej Haidai, guverner Luhanska.

Nastavljaju se zračni napadi na drugi najveći grad u zemlji - Harkiv.

Sjedinjene Države upozoravaju da su Rusi brutalno smaknuli vojnike u Doneckoj regiji koji su se pokušali predati, čime se krše osnovni principi rata. U posljednja dva mjeseca Bidenova administracija odvojila je više od 2,5 milijarde dolara za vojnu pomoć Ukrajini. U Kaliforniji i Indiani priprema se nova pošiljka teškog naoružanja, haubica, oklopnih transportera. Na ujedinjenje zapadnih saveznika u borbi protiv Putina, poziva i službeni London.

- Rat u Ukrajini naš je rat jer pobjeda Ukrajine strateški je imperativ za sve nas. Treba je opskrbiti teškim oružjem, tenkovima, avionima. Naše su sankcije već dovele do toga da se Rusija nakon stoljeća suočila s prvim neplaćanjem inozemnog duga, rekla je Liz Truss, britanska ministrica vanjskih poslova.

Britanci poručuju da su i mete u Rusiji legitiman cilj za ukrajinsku vojsku, tj. da prema međunarodnom pravu Ukrajina može napadati i logističke punktove ruske vojske preko granice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!