HDZ BiH i Osmorka potpisali sporazum o podjeli resora te opredijeljenost za EU/NATO

24.03.2023.

Zadnja izmjena 20:08

Autor: Hina/HRT/A.S.

HDZ BiH i Osmorka

HDZ BiH i Osmorka

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

Čelnici HDZ-a BiH i sedam stranaka okupljenih oko SDP-a BiH, Naroda i pravde te Naša stranka potpisali su u Mostaru sporazum o raspodjeli resora u Vladi Federacije BiH, a drugim su se sporazumom obvezali slijediti politiku Europske unije i NATO-a radi što brže integracije.

Stvoreni su preduvjeti da predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara sljedećeg tjedna potpiše imenovanje nove Vlade kojoj bi na čelu bio Nermin Nikšić, koji je čelnik SDP-a BiH, najavio je predsjednik HDZ-a BiH nakon potpisivanja dokumenata.  

- Do kraja utorka koalicijski partneri dat će imena ministara kako bi u srijedu predsjednica Federacije BiH izvršila imenovanje Vlade te ga uputila svojim dopredsjednicima na suglasnost, kazao je Dragan Čović.

- Nakon toga mogla bi se sazvati sjednica Zastupničkog doma kako bi se imenovala Vlada Federacije BiH u ustavom predviđenom roku, kazao je.

HDZ-u BiH trebalo bi pripasti šest ministarskih pozicija, a probošnjačkom bloku premijerska dužnost i deset ministarstava.

Međutim, posve je izvjesno da imenovanje Vlade neće odobriti potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo iz Stranke demokratske akcije (SDA), a koju novi partneri ne žele u vlasti.

Bez Lendova potpisa po sadašnjim propisima nije moguće dostaviti popis novoga saziva Vlade Federacije BiH na potvrdu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Čelnik SDP-a BiH Nermin Nikšić istaknuo je, međutim, kako očekuje da će Lendo poštovati parlamentarnu većinu u oba doma, Zastupničkom i gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda Federacije BiH.

- Nadamo se da će se u BiH razumjeti da se mora poštovati parlamentarna većina. Demonstrirat ćemo da imamo parlamentarnu većinu i da nam se treba dopustiti imenovanje Vlade, rekao je Nikšić.

U slučaju blokade imenovanja nove vlade očekuje intervenciju visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, naznačio je Nikšić.

Naglasio je da sve radi čiste savjesti i u interesu napretka države te boljitka građana te je odbacio prozivanja dijela medija i SDA o izdaji bošnjačkih nacionalnih interesa.

Opredijeljenost za euroatlantske integracije

Drugim dokumentom koji se odnosi na program rada Vlade Federacije BiH, koalicijski partneri iz HDZ-a BiH i probošnjačkog bloka iskazali su opredjeljenje za približavanje NATO-u i Europskoj uniji te su najavili provedbu politika koje vode tim integracijama.

Na upit o najavi čelnika Republike Srpske Milorada Dodika da prekida odnose s američkim i veleposlanstvom Ujedinjenoga Kraljevstva, čelnik HDZ-a BiH ocijenio je da to ne obvezuje državu BiH.

Vlada Republike Srpske donijela je u četvrtak odluku o prekidu suradnje s veleposlanstvima Sjedinjenih Država i Velike Britanije optužujući ih da se miješaju u unutarnje poslove BiH.

Predsjedajuća Vijeća ministara Borjana Krišto na upit o ratu u Ukrajini rekla je da BiH slijedi politiku EU-a.

BiH se priključila osudi ruske agresije, podsjetila je Krišto. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!