16:25 / 27.02.2022.

Autor: P.F./Hina

Hitan sastanak Vijeća guvernera IAEA-e sazvan zbog rata u Ukrajini

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dirk Rabe / Pixabay

Vijeće guvernera UN-ove agencije za nuklearnu energiju (IAEA) sazvalo je za srijedu hitnu sjednicu zbog agresije na Ukrajinu na čijem su teritoriju operativne četiri nuklearne elektrane i postoje golema skladišta nuklearnog otpada uključivo ona u Černobilu.

Sastanak je sazvan na zahtjev Ukrajine, koja nije članica Vijeća, kazali su diplomati. Zemlje članice Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koje nisu u Vijeću kao što je slučaj s Ukrajinom mogu sazvati sastanak tog tijela.

Vijeće guvernera IAEA održat će sastanak u srijedu kako bi raspravilo o sadašnjoj situaciji u Ukrajini, navodi se. Tema sastanka je "Sigurnost, otpornost i posljedice situacije u Ukrajini", rekao je jedan diplomat agenciji Reuters.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu u četvrtak, ravnatelj IAEAE-e Rafael Grossi izrazio je zabrinutost i pozvao sve strane da se suzdrže od mjera ili akcija koje bi mogle ugroziti sigurnost nuklearnog materijala i sigurnu operativnost nuklearnih postrojenja.

Ruske snage zauzele su Černobil, mjesto ugasle nuklearke koja je bila poprište najveće nuklearne katastrofe 1986. godine, a smještena je nekih 100 kilometara od Kijeva i od njihova dolaska povećana je razine radijacije, vjerojatno zbog kretanja teškog vojnog naoružanja koje je podiglo u zrak radioaktivnu prašinu. Osoblje koje radi u Černobilu trebalo bi imati pravo na redovit odmor, upozorila je IAEA u subotu, a to znači da se smjene moraju rotirati i tako osigurati sigurnost postrojenja.

Diplomati kažu da su ih ukrajinske vlasti obavijestile da su ruske rakete pogodile radioaktivna skladišta u Kijevu noću, no da nema vidljive štete i da čekaju rezultate mjerenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!