Hladnoća u Buffalu popušta, policija obilazi kuće u potrazi za žrtvama

28.12.2022.

21:28

Autor: M.M./HRT/Hina

Hladnoća u Buffalu popušta

Hladnoća u Buffalu popušta

Foto: Lindsay DeDario / Reuters

Američki policajci i pripadnici Nacionalne garde u srijedu su obilazili kuće u dijelovima Buffala nakon smrtonosne božićne mećave tijekom koje je na taj drugi najveći grad u saveznoj državi New York napadalo 140 centimetara snijega.

Hladnoća je zahvatila velik dio zemlje sve do meksičke granice odnijevši desetke života uključujući 34 u Buffalu i okolnom okrugu Erie te jedan u okrugu Niagare.

Načelnik okruga Erie Mark Poloncarz rekao je da bi još mrtvih moglo biti pronađeno tijekom provjere kuća u četvrtima koje su dulje vrijeme bile bez struje.

- Bojimo se da ima ljudi kojima nije dobro ili koji su možda stradali, rekao je.

U srijedu ujutro gotovo je u cijelosti obnovljena opskrba strujom i temperatura pomalo raste.

Vlasti rade na raščišćavanju tona snijega u Buffalu, a zabrana prometovanja i dalje je na snazi. Temperatura se popela na četiri stupnja Celzijevih i više se ne očekuju velike snježne padaline.

- Većina snježnih padalina je nasreću stala. Treba im pauza, rekao je meteorolog Josh Weiss.

Idući tjedan ne očekuju se temperature ispod ništice. Do vikenda će biti 10 stupnjeva, rekao je.

Zatopljenje je počelo i na istočnoj trećini SAD-a i nastavit će se nakon Nove godine. Temperature će biti uglavnom iznad ništice. No, zbog topljenja snijega postoji rizik od poplava, a očekuje se i nešto kiše u petak i subotu na zapadu države New York.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!