Primorsko-goranska policija provjerava koriste li vozači zimsku opremu

20.01.2023.

17:06

Autor: Darko Santini/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Primorsko-goranska policija provjerava koriste li vozači zimsku opremu

Primorsko-goranska policija provjerava koriste li vozači zimsku opremu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Jači udar zime s većom količinom snijega stvara probleme na prometnicama, a veliku opasnost predstavljaju neodgovorni vozači koji ne koriste zimsku opremu na svojim vozilima. Primorsko-goranska prometna policija na Grobničkom polju kontrolira putnička i teretna vozila prije uključivanja na autocestu Rijeka - Zagreb.

Zima je u siječnju pokazala svoje zube, a najavljene su i nove snježne oborine, i to s burom u jačanju. Zato je još važnije ponašati se odgovorno u prometu i pripremiti vozilo za zimske uvjete, kažu u prometnoj policiji. Golema je razlika u zaustavnom putu prilikom kočenja na zasniježenoj cesti imate li ljetne ili zimske gume. Zimske gume tada su nezamjenjive.

- Kod vožnje pod snijegom pada duljina zaustavnog puta pada i do četiri puta, a na zaleđenom kolniku može čak i do deset puta, rekao je Gino Colazio, zamjenik načelnika Postaje prometne policije Rijeka. 

Kontrolirana vozila bila su besprijekorna, vozači naviknuti na oštre zimske uvjete u Gorskom kotaru pripremili su se za tu dionicu, zimi često problematičnu.

- Naučeni smo na to. Od opreme imamo lopate i lance, rekao je vozač.

Prometni policajci provjeravaju i dubinu utora na gumama.

- Uvijek smo spremni za snijeg i Gorski kotar. Kad god se upućujemo na put pazimo na to, rekao je drugi vozač.

Zakonski je dopušteno voziti zimi i s ljetnim gumama, ali sve mora biti po propisu.

- Ako već imate ljetne gume na vozilu onda svakako preporučujemo da su one ispravne, da imaju minimalnu dubinu profila četiri milimetra i svakako lance za snijeg pripravne za montažu, dodao je Colazio.

Stručnjaci ipak savjetuju korištenje zimskih guma barem na snježnim dionicama. Ljetne gume na niskim temperaturama gube svoja svojstva prianjanja za podlogu i, što je još važnije, prilikom kočenja nisu učinkovite kao zimske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!