Izabrana nova vlada Federacije BiH, na vlasti koalicija SDP-a i HNS-a BiH

28.04.2023.

Zadnja izmjena 21:21

Autor: M.M./Hina/HRT/IMS

Nermin Nikšić

Nermin Nikšić

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Federacije BiH, izglasana nova federalna vlada. Visoki povjerenik međunarodne zajednice Christian Schmidt jučer je iskoristio svoje ovlasti i deblokirao izbor nove vlade gotovo sedam mjeseci nakon općih izbora. Istodobno, ispred zgrade Parlamenta trajali su prosvjedi pristaša probošnjačkih stranaka. 

Iz Sarajeva se za središnji Dnevnik HTV-a javio Ilko Barbarić. 

- Bilo je burno i u parlamentu Federacije i ispred njega. Nekoliko stotina prosvjednika žestoko je prosvjedovalo protiv Schmidtove jučerašnje odluke, ali i u namjeri da spriječe stvaranje nove federalne vlade. U tome su ih spriječile jako policijske snage koje su bile raspoređene i unutar i van zgrade. Bilo je i nekoliko pokušaja napada na neke od poslanika koji su glasovali za novu vladu međutim policija je spriječila teže izgrede, rekao je Barbarić

U parlamentu se za to vrijeme vodila žestoka rasprava. Naposljetku su sjednicu napustili zastupnici SDA i DF-a nakon čega je s 51 glasom potvrđena nova federalna vlada. Za premijera je izabran predsjednik SDP-a BIH Nermin Nikšić, a za potpredsjednik vlade i ministra financija Toni Kraljević iz HDZ-a BIH. 

- Ovo što je napravio (Schmidt) ovih dana, jučer, i što je predvidio za godinu dana nažalost to je u dogovoru s gospodinom Čovićem i s HDZ-om. Prema tome kad je u pitanju odnos prema Bošnjacima i BIH patriotima i Federaciji BIH ovo zaista nije dobro!, izjavio je dopredsjednik Federacije BiH Refik Lendo


- Ljudi su zaboravili da je vlada 2010. do 2014. bila SDP-a i SDA i zaboravili su da je tada eliminiran HDZ odlukom visokog predstavnika. Dakle kratke pameti je puno u Bosni i Hercegovini. Mi ustvari pokušavamo opredijeliti da radimo na tome da izgrađujemo zemlju, institucije, da pružimo ruke pomirenja jedni prema drugima konačno nakon ovog nesretnog rata koji smo imali ovdje i agresije na BiH. Odoše nam ljudi!, upozorio je predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić


video thumb

Nakon jučerašnje odluke visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta odblokiran je izbor nove vlade, a protiv te odluke oštro je bila vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta čiji su simpatizeri organizirali prosvjede ispred zgrade parlamenta dok je trajalo zasjedanje.

Nakon iznesenih kritika zastupnici SDA i Demokratske fronte napustili su zasjedanje, a tijesnom većinom potvrđen je novi saziv Vlade koji će naslijediti vladu SDA-ova Fadila Novalića.

Novoimenovani premijer Nermin Nikšić ocijenio je ključnim rad na izgradnji povjerenja u entitetu i jačanje suradnje s Republikom Srpskom te popravljanje gospodarske situacije.

Odbacio je optužbe SDA i DF-a kako su izdali interese Bošnjaka i države BiH.

- Ne smatram da je itko manje pripadnik bilo kojeg naroda, a pogotovo neće biti manji pripadnik ako ostvarimo svoje ciljeve, rekao je.

Izbor nove vlade obilježile su optužbe iz SDA i bliskih organizacija kako rade protiv interesa Bošnjaka i da je Schmidt pogodovao Hrvatima.

Na izlasku iz zgrade parlamenta prosvjednici su nasrnuli na zastupnika Kenana Uzunovića koji je podržao izbor nove vlade. On se pred napadom uspio spasiti bijegom u obližnji hotel.

Prosvjednici su prijetili su i drugim zastupnicima nazivajući ih 'izdajicama' i 'ustašama'.

Prosvjed u Sarajevu

Prosvjed u Sarajevu

Foto: Antonio Balic / CROPIX

Prvi put da vlast u Federaciji BiH čine probošnjačke i građanske stranke i HNS


Novu vladu će činiti ministri iz stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i stranaka iz probošnjačke grupacije predvođene SDP-om BiH.

Iz vlasti ispada Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića čiji su članovi i aktivisti organizirali prosvjedovali pred parlamentom.

Novi saziv dobio je potporu tijesne parlamentarne većine od 51 zastupnika.

Nediljko Rimac iz HDZ-a 1990. postao je ministar zdravstva, Jasna Duraković iz SDP-a ministrica obrazovanja i znanosti, Amir Hasičević iz Naše stranke ministar trgovine, Kemal Hrnjić je novi ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Nedžad Lokmić ministar branitelja i invalida Domovinskog rata. Ministar unutarnjih poslova je Ramo Isak. Od ranije za ministra financija imenovan je Toni Kraljević koji će biti potpredsjednik vlade. Ministarstvo pravde vodi Vedran Škobić, a ministarstvo kulture i sporta Sanja Vlaisavljević. Ministar prostornog uređenja je Željko Nedić, a Andrijana Katić ministrica prometa i veza.

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica je Nerin Dizdar, a razvoj, poduzetništvo i gospodarstvo vodit će Vojin Mijatović, ujedno i drugi potpredsjednik federalne vlade. Vedran Lakić dobio je resor energetike, industrije i rudarstva, a Adnan Delić rad i socijalnu politiku. Nasiha Pozder je ministrica turizma i zaštite okoliša a Željko Nedić je ministar prostornog uređenja.

Prosvjedi u Sarajevu dok traje sjednica o izboru nove vlade FBiH


Članovi i simpatizeri Stranka demokratske akcije (SDA), kao i oni Demokratske fronte, kojoj je na čelu Željko Komšić, prosvjedovali su ispred zgrade Parlamenta nazivajući članove drugih probošnjačkih i građanskih stranaka izdajnicima Bošnjaka i države BiH.

Na prosvjede građana putem društvenih mreža pozvala je i neformalna grupa građana ReStart, ali i SDA, koja je svoje aktiviste i simpatizere pozivala i putem SMS poruka.

Po nekim procjenama okupilo se nekoliko stotina građana.

Okupljeni prosvjeduju protiv, kako su rekli "rasističko-fašističkih zakona" koje je nametnuo njemački političar Schmidt na čelu međunarodne uprave u BiH.

- Danas je važna država BiH, a ne predsjednik, stranka ili general, rekao je obraćajući se prosvjednicima potpredsjednik entiteta Refik Lendo.

Upravo bi se odlukom visokog predstavnika trebao zaobići Lendo prigodom izbora nove vlade budući da ovaj dužnosnik SDA već nekoliko mjeseci blokira njezin izbor.

S Lendom je bio i još uvijek aktualni premijer Federacije BiH Fadil Novalić, čije su ime skandirali okupljeni, dok su pak čelnika stranke Narod i pravda Elmedina Konakovića, koji je i šef bosanskohercegovačke diplomacije, nazivali izdajnikom.

Konaković je pak pozvao SDA i Demokratsku frontu da ne izazovu incidente kazavši da je situacija opasna i da prijeti eskalacijom nasilja.

Kritikama odluke visokog međunarodnog predstavnika priključio se i poglavar Islamske zajednice u BiH reis Husein Kavazović. On je u izjavi za novinsku agenciju Islamske zajednice u BiH (MINA) rekao kako žali što nije donesena "nepristrana i pravedna odluka".

Galerija
Prosvjedi u Sarajevu, Foto: Antonio Balic /CROPIX
Prosvjedi u Sarajevu , Foto: Antonio Balic /CROPIXProsvjedi u Sarajevu , Foto: Antonio Balic/CROPIX

Plenković pozdravio Schmidtovu odluku 

Premijer je rekao da se Schmidtova odluka odnosi na premošćivanje blokade koja je dolazila od SDA. 

- Ukoliko dođe do formiranja Vlade Federacije onda treba čestitati političkim strankama koje su se dogovorile da uspiju formirati Vladu nakon niza godina, cijeli je mandat praktički prošao prethodne vlade gotovo pa u tehničkom nastavku, od onih predpredhodnih izbora. To je dobro, to je ono što je pozitivno. Pozdravljam i važnu ulogu HDZ-a i HNS-a BIH, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković

HNS BiH kritizirao odluku, očekuje se izbor nove Vlade FBiH

- Hrvatski narodni sabor BiH izražava nezadovoljstvo zbog činjenice da je došlo do još jednog nametanja odluke Visokoga predstavnika, koje u jednom dijelu degradira odluku od 2. listopada 2022., stoji u priopćenju HNS-a BiH. 

Visoki međunarodni predstavnik jučer je, nakon skoro sedam mjeseci od održanih općih izbora u BiH, donio amandmane na Ustav Federacije BiH kojim se definiraju procedure nešto pojednostavljenog izbora Vlade toga entiteta.

Na taj način bi se trebala razriješiti blokada s imenovanjem nove Vlade, koju bi trebale činiti stranke Hrvatskog narodnog sabora BiH i probošnjačkog i građanskog političkog bloka.

Izboru nove vlade se niz mjeseci protivi potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo iz Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, te je on blokirao upućivanje odluke o imenovanju Vlade, koju su potpisali predsjednica Lidija Bradara (HDZ BiH) i Igor Stojanović (SDP BiH), Zastupničkom domu Parlamenta na potvrđivanje. Lendo je svoju potporu uvjetovao time da SDA bude u vlasti, dok ih pak druge probošnjačke stranke predvođene SDP-om BiH, Narodom i pravdom te Našom strankom kao i stranke okupljene oko HNS-a BiH ne žele za partnera.

- Hrvatski narodni sabor BiH ovim putem, ponovno, najoštrije osuđuje ponašanje radikalnih bošnjačkih aktera koji su neodgovornim i skandaloznim izigravanjem preuzetih obaveza sustavno onemogućili unutarnji dogovor, navode iz HNS-a BiH.

Pozvali su na nastavak razgovora o izmjenama Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH kako bi se razriješili prijepori između Bošnjaka i Hrvata zbog preglasavanja toga naroda.

Izrazili su očekivanje da će se izmjenama Izbornog zakona i ustava spriječiti preglasavanje Hrvata, te otkloniti diskriminacija prema manjinama i omogućiti njihov izbor na najvažnije pozicije u vlasti.

Blinken podržao Schmidtovu odluku o deblokadi Federacije BiH i izboru vlade


- Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju poteze visokog predstavnika da pomogne Bosni i Hercegovini u napredovanju prema euroatlantskim integracijama, navodi se u Blinkenovoj objavi na Twitteru.

Američki državni tajnik dodao je kako građani BiH 'trebaju i zaslužuju funkcionalnu, učinkovitu i odgovornu vlast'. 

On je podijelio i objavu američkog veleposlanstva u Sarajevu koje je upozorilo kritičare njegovih odluka da je intervencija bila nužna jer domaći političari nisu bili u stanju sami riješiti problem koji su i napravili.

Veleposlanstvo je ocijenilo "štetnim i destabilizirajućim" nastavak rada aktualne vlade za Federaciju BiH i cijelu zemlju. 

- Nadamo se da će sve stranke iskoristiti ovu priliku za uspostavu vlasti koja je građanima BiH bila uskraćena u protekle četiri godine. Bosni i Hercegovini potrebna je funkcionalna, učinkovita i odgovorna vlast u Federaciji kako bi se krenulo prema euroatlantskim integracijama, poruka je iz veleposlanstva SAD.

Također se pozdravlja poziv Visokog predstavnika strankama u Federaciji BiH da u predstojećem razdoblju razgovaraju o ustavnoj reformi. 

Čović: Novi partneri u vlasti u FBiH moraju povratiti povjerenje Bošnjaka i Hrvata


Predsjednik HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH
Dragan Čović izrazio je očekivanje da će odnose Bošnjaka i Hrvata uspjeti popraviti partneri u vlasti koji su u petak izabrali novu Vladu Federacije BiH, a što su redom pozdravile i međunarodne administracije koje djeluju u BiH.

- Primarno moramo vratiti povjerenje između hrvatskog i bošnjačkog naroda, rekao je Čović gostujući u petak navečer u programu Radio televizije HercegBosne.

Dodao je kako vjeruje da će novi partneri uspjeti izgraditi nove odnose dvaju naroda i pojasnio kako su ga teško poremetile stranke koje su danas otišle u oporbu, očito aludirajući na vodeću bošnjačku Stranku demokratske akcije (SDA) i blisku im Demokratsku frontu (DF)
Željka Komšića.

Test odnosa


Čović navodi kako će test odnosa biti prestanak prakse preglasavanja Hrvata u državnome Predsjedništvu BiH te entitetu Federaciji BiH.

Usvajanje izbornog zakona bi relaksiralo odnose i osiguralo legitimno političko predstavljanje u Predsjedništvu BiH i domovima naroda, rekao je on.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!