HNS BiH najavio federalizaciju BiH nezadovoljan zbog parcijalne izborne reforme

29.07.2022.

17:20

Autor: V.K./HRT/Hina

Mostar

Mostar

Foto: - / Shutterstock

Vodstvo HNS-a BiH najavilo je u petak kako će nastaviti raditi na pripremama za federalizaciju BiH kako bi se zajamčila jednakopravnost Hrvata, te su izrazili nezadovoljstvo što visoki predstavnik intervencijom u Izborni zakon nije spriječio preglasavanje ovoga naroda na izborima od Bošnjaka.


U zaključcima, objavljenim nakon izvanredne sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH u Mostaru, stoji kako će ova asocijacija hrvatskih stranaka nastaviti raditi na realizaciji zaključaka sa zasjedanja sabora iz veljače ove godine kako bi se zaustavilo daljnje "dekonstituiranje hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini".

To uključuje pokretanje pravnih i političkih procedura u pravcu institucionalne i teritorijalne reorganizacije BiH u skladu s federalističkim načelima, kako bi se osigurala funkcionalnost države i jednakopravnost triju konstitutivnih naroda u BiH. HNS BiH ističe kako je to rezultat 'bošnjačkih prijetnji i izražene nesnošljivosti prema suživotu s Hrvatima u Bosni i Hercegovini'.

Tijekom ovoga tjedna pred zgradom Ureda visokog predstavnika u Sarajevu održani su prosvjedi protiv izmjena Izbornog zakona kojim bi se omogućilo da Hrvati biraju svoje političke predstavnike u vlasti, dok su u više javnih istupa bošnjački politički dužnosnici i aktivisti zaprijetili nasiljem, sukobima, pa čak i ratom.


Visoki predstavnik Christian Schmidt je u međuvremenu nametnuo samo tehničke izmjene Izbornog zakona dok je odustao od političkih izmjena kojim bi se provela presuda u slučaju Ljubić i spriječilo preglasavanje Hrvata na izborima te osigurala funkcionalnost institucija Federacije BiH.HNS BiH je izrazio "snažno nezadovoljstvo" zbog takve odluke visokog predstavnika.

Umjesto toga visoki predstavnik Christian Schmidt je povećao ovlasti trenutačnom, kako su u HNS-u BiH ocijenili, "nelegalnom sastavu Središnjeg izbornog povjerenstva".

Zbog popuštanja pred pritiskom bošnjačke javnosti u Sarajevu HNS BiH je zatražio da se ured visokog predstavnika preseli iz glavnoga grada BiH u Bruxelles kako bi se "zaštitila sigurnost i neovisnost visokoga predstavnika i kako bi se oslobodio od političkih utjecaja".

HNS BiH je osudio i prijetnje bošnjačkih stranaka i aktivista prema Hrvatima te je izraženo nezadovoljstvo mlakom reakcijom međunarodne zajednice angažirane u BiH, ali i poticanjem pojedinih europskih metropola da se poništi konstitutivnost ovoga naroda u BiH.Predstavnici ove organizacije najavili su da će u suradnji s institucijama Republike Hrvatske razmotriti i pitanja narušavanja Daytonskoga i Washingtonskoga mirovnog sporazuma na štetu Hrvata u posljednja dva desetljeća.

Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović ocijenio je pak na konferenciji za novinare da nije realno postići dogovor o izbornim prijeporima s bošnjačkim strankama u sljedećih šest tjedana te je izrazio očekivanje da će visoki predstavnik poništiti odluke svojih prethodnika kojima je narušena pozicija Hrvata u BiH. Namećući odluku o tehničkim izmjenama Izbornoga zakona visoki međunarodni predstavnik Schmidt je ovoga tjedna pozvao domaće političare na nastavak razgovora o provedbi presude Ljubić te načinu funkcioniranja institucija Federacije BiH.

Nagovijestio je da bi nakon šest tjedana mogao razriješiti te prijepore.

Čović je izrazio spremnost stranaka okupljenih oko HNS-a BiH na nastavak razgovora, no ocijenio je kako je bošnjačka strana opstruirala razgovore ranije ove godine u Neumu i Sarajevu, što je u ovotjednom javnom istupu potvrdio i čelnik vodeće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović.

Ponovio je kako Hrvati neće na ulici tražiti svoje prava prijeteći nasiljem ili potičući mržnju.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!