Što i kako dalje nakon nametnute odluke o izmjeni dijela izbornog zakona BiH

29.07.2022.

12:44

Autor: Dnevnik u podne/HRT/I.B.

Mostar

Mostar

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon što je visoki predstavnik Schmidt nametnuo odluku o izmjeni dijela izbornog zakona BiH, Hrvati u BiH izrazili su nezadovoljstvo donesenim rješenjima. Zbog toga danas u Mostaru zasjeda Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora koje razgovara o novonastaloj situaciji. 

- Jedina točka dnevnog reda sjednice je razmatranje novonastale situacije u svjetlu nametanja odluka visokog predstavnika, kao i - što i kako dalje kad je u pitanju sam izborni zakon, rekao je novinar HTV-a Ilko Barbarić.

- Podsjetimo, Hrvati nisu zadovoljni donesenim odlukama koje se odnose samo na tehnički dio, a nikako ni na mnogo važnije političko pitanje - rješavanje pitanja načina izbora predstavnika u Dom naroda federacije BiH, ali i ostala tijela vlasti na razini Federacije, same države BiH. Hrvatski narodni sabor se jučer oglasio jednim širokim priopćenjem za javnost koju danas prenose svi mediji, u kojem se žestoko osuđuje govor mržnje, ratno huškačka retorika u Sarajevu koja se događala ovih dana i jedna, kako sami kažu, antihrvatska histerija, istaknuo je.

- Hrvatskog narodni sabor BiH također ocjenjuje da je visoki predstavnik i ured OHR-a podlegao jednom strahovitom, agresivnom pritisku u Sarajevu i rekavši tako da to služi na čast bošnjačkim političkim strankama koje su izvele ljude na ulice kako bi prijetili i upućivali neprimjerene poruke, ističe.

S druge par strane iz Hrvatskog narodnog sabora BiH poručuju kako neće pravdu i ispravke političkih nepravdi tražiti na ulici, nego isključivo kroz institucije. Pozivaju na dijalog i na rješenje ove situacije na jedan miran i demokratski način, izvijestio je Barbarić.  

- Mi ne tražimo od OHR nametanje rješenja, mi tražimo da se suspendiraju još prije nametnuta rješenja koja su dovela hrvatski narod u poziciju ranjene osobe, rekao je član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Zdenko Ćosić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!