Uhićen huligan Panathinaikosa za kojim je bila raspisana tjeralica

18.08.2023.

Zadnja izmjena 21:12

Autor: HRT/IMS

Nakon više od 10 dana istrage u Grčkoj, i dalje se ne zna tko je ubojica AEK-ova navijača. Grčki mediji javljaju da je uhićen huligan Panathinaikosa, za kojim je bila raspisana tjeralica. Otprije je poznat policiji zbog sudjelovanja u navijačkim neredima. Istodobno, grčka policija pokušava locirati još 10 hrvatskih huligana za koje vjeruje da nisu uspjeli izaći iz zemlje i da se negdje skrivaju. 

Nakon privođenja i pritvaranja 105 huligana, istraga se sada usredotočila na materijal s kamera te DNK analizu uhićenih. Potraga za ubojicom 29-godišnjeg navijača AEK-a se nastavlja. Grčki mediji navode kako je uhićen grčki huligan Panathinaikosa nakon što je za njim raspisana tjeralica. Navodno je on odveo Bad Blue Boyse do mjesta sukoba s navijačima AEK-a. Grčka policija pokušava locirati još 10 hrvatskih huligana za koje vjeruje da nisu uspjeli izaći iz zemlje i da se negdje skrivaju. 

Šezdeset oduzetih predmeta za potrebe istrage nisu poslužili kao dokazi jer na njima nije pronađena krv ubijenog navijača u kvartu Nova Filadelfijau Ateni.

Provjeravaju se oduzeti mobiteli, pregledavaju videosnimke s mjesta sukoba huligana.

Grci prenose i kako čekaju da im se iz Hrvatske dostave podaci o kaznenim i prekršajnim evidencijama pritvorenih.

Plenković u ponedjeljak s Mitsotakisom


U Grčku u ponedjeljak putuje premijer Andrej Plenković s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom te pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom. Dolaze na poziv grčkog premijera Mitsotakisa u povodu neformalne večere na kojoj će čelnici zemalja u regiji razmijeniti mišljenja o daljnjem tijeku procesa europskih integracija za države jugoistočne Europe, kao i o stabilnosti i sigurnosti Europe u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, priopćili su iz Vlade.

Domaćin skupa je grčki premijer Kiriakos Mitsotakis s kojim će se Plenković i bilateralno sastati. Osim s grčkim, Plenković će u Ateni razgovarati s premijerima Kosova, BiH i Moldavije. 

Iako iz Vlade to nije najavljeno, za očekivati je da će jedna od tema razgovora Plenkovića i Mitsotakisa biti i slučaj hrvatskih nogometnih huligana koji su završili u grčkim zatvorima nakon nasilja uoči utakmice AEK-a i Dinama. Hrvatski premijer nedavno je telefonski razgovarao s Mitsotakisom i zatražio da se pritvorenim navijačima Dinama osigura sigurnost u grčkim zatvorima i pravedan i učinkovit proces.

Prethodno je najoštrije osudio huliganizam i navijačko nasilje koje, kako je rekao, predstavlja negaciju sporta te čini štetu hrvatskom nogometu i ugledu Hrvatske. Dodao da će, s druge strane, država nastojati maksimalno ispuniti ustavnu obvezu da štiti hrvatske državljane te im pružati im pravnu i konzularnu pomoć.

Plenković je također istaknuo kako nije realno da su svih stotinjak navijača Dinama, Bad Blue Boysa, jednako odgovorni za nerede, nanošenje fizičkih ozlijeda ili uništavanje materijalne imovine. Oni su uhićeni i pritvoreni nakon sukoba s navijačima AEK-a i smrti jednog grčkog navijača i u zatvorima čekaju završetak istrage o tome.

Plenković je zatražio je da se, za one kod kojih se ne utvrdi odgovornost za to, što prije deportira u Hrvatsku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!