20:50 / 12.03.2022.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

HRT iz Ukrajine: Krvave borbe na sjevernim prilazima Kijevu

Petar Vlahov

Petar Vlahov

Foto: HTV / HRT

U Lavovu, na zapadu Ukrajine, i dalje je HRT-ov Petar Vlahov. Lavov je zasad pošteđen ruskih napada, za razliku od mnogih drugih gradova u Ukrajini, pa i nekih na zapadu zemlje poput Lucka i Ivano-Frankivska. Ruski blitzkrig nije uspio, slijedi li dugotrajan rat u kojemu bi se najveća bitka mogla voditi upravo za glavni grad - Kijev?


- Jutros je u Lavovu bila zračna opasnost, tijekom dana i večeri je mirno. Lavov se približava još jednom policijskom satu. Informacije koje dolaze iz ostalih gradova na zapadu Ukrajine nisu ohrabrujuće. Doduše, one nisu potvrđene, ali navodno je došlo do novih raketiranja - Lucka i Ivano-Frankivska. Upravo to je zašto ovdje vlada strah i zebnja, svi smatraju da bi Lavov mogao biti iduća meta ruskog ratnog zrakoplovstva, rekao je Vlahov za središnji Dnevnik. 

Zadnje informacije koje dolaze sa sjevernih prilaza Kijevu, rekao je Vlahov, govore da tamo traju krvave borbe za svaki kilometar na prilazima gradu.

- Po svemu sudeći, ako krene ta najavljivana ruska ofenziva, bit će novi Staljingrad. Krvavo je na istoku, Luhansku i Donecku. Ono što Rusima ne ide na ruku, njihov konvoj je predug i laka je meta bespilotnih letjelica koje su Ukrajinci kupili od Turske.

Rusi, dodao je Vlahov, imaju problema i s dodatnom mobilizacijom rezervnog sastava jer treba zamijeniti i odmoriti snage koje su već danima u teškim borbama.

Tijekom dana u Lavov je stigla humanitarna pošiljka iz Hrvatske. Naime, više humanitarnih organizacija za kućne ljubimce dopremile su više tona hrane i ostalih potrepština kako ljudima, tako i za životinje u azilu.

Među njima bio je i saborski zastupnik Domovinskog pokreta - Davor Dretar, a do Lavova im je trebalo 11 sati. Sve to organizirano je pod budnim okom naše veleposlanice Anice Djamić. U fokusu hrvatskog veleposlanstva, koje je iz Kijeva izmješteno u Lavov, i dalje je izvlačenje malog broja Hrvata iz gradova u kojima se ratuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!