HRT iz Ukrajine: Odesa je noć provela pod uzbunom zbog mogućeg napada iz zraka

12:28 / 18.05.2022.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Elizabeta Gojan iz Odese

Elizabeta Gojan iz Odese

Foto: Dnevnik / HRT

Odesa je noć provela pod uzbunom zbog mogućeg napada iz zraka, koja je ponovljena rano jutros jer je s područja ispred teritorijalnih voda Ukrajine u Crnom moru ratno brodovlje ruske mornarice ispalilo raketu na šire područje grada. Prema prvim informacijama nema žrtava i materijalna šteta nije velika, izvijestila je za podnevni Dnevnik reporterka Elizabeta Gojan iz Odese.

Ukrajina čini sve kako bi spasila preostale borce iz čeličane Azovstalj, tvrde iz Kijeva.

U Azovstalju je još puno ljudi i nastavljamo pregovore kako bi ih izvukli. To je osjetljiva operacija i svaka odluka može biti opasna za živote ljudi, kaže pomoćnica ministra obrane Hanna Maliar.

To već potvrđuje da iz podzemlja čeličane Azovstalj nisu izvučeni svi borci koji su tamo od početka ožujka, kada je Mariupolj okružila ruska vojska. Prostrani kompleks podzemnih tunela zapravo je namijenjen da bi se u njemu mogao preživjeti nuklearni rat. Međutim, u njemu nisu bili samo borci Azova, već i pripadnici teritorijalne obrane, policije, graničara i civili s djecom koji su prvi izvučeni.

Ukrajina želi da se njezini vojnici razmjene s ruskim vojnicima. No, pitanje je hoće li to moći nakon glasova iz Moskve u kojoj moćni političari tvrde, kako oni kažu, nacističkim zločincima treba suditi, ne treba ih razmjenjivati. Neki čak ruski političari zovu i na pogubljenje. 

Međunarodni kazneni sud uputio je u povijesnoj akciji u Ukrajinu 42-člani tim koji će istraživati moguće ratne zločine Rusije počinjene u Ukrajini. Isto s posebnom jedinicom čini i američki State Department.

- Inače, mirovni pregovori na najvišoj razini između Rusije i Ukrajine su prekinuti. Dvije se strane međusobno optužuju za to. Moskva čak tvrdi da bi povratak za pregovarački stol mogao biti iznimno težak. Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov vjeruje da se mirovni sporazum ne može postići jer pregovarači zapravo pregovaraju o prijedlozima koje predlaže Zapad, a ne prate stanje u Ukrajini. Dakle, Lavrov uvjeren je da pregovori neće krenuti, poručila je Gojan iz Odese.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!