Predaja ukrajinskih ranjenika i boraca iz čeličane Azovstalj još traje

08:37 / 18.05.2022.

Autor: Marko Stričević/Studio 4/P.F./HRT

Predaja boraca iz čeličane Azovstalj

Predaja boraca iz čeličane Azovstalj

Foto: Alexander Ermochenko / Reuters

Dogovorena predaja ukrajinskih ranjenika i boraca koji su tjednima bili blokirani u mariupoljskoj čeličani Azovstalj još nije završena, potvrdilo je ukrajinsko ministarstvo obrane. Rusija navodi da je do sada čeličanu napustilo oko tisuću ukrajinskih branitelja koji su odvedeni na područja pod njezinom kontrolom. Ukrajina svoje vojnike želi vratiti putem razmjene zatočenika, ali njihova sudbina još je nepoznata.

I dalje je neizvjesna sudbina između 200 i 300 boraca iz mariupoljske čeličane Azovstalj koji su u protekla dva dana položili oružje i autobusima prevezeni na teritorije pod ruskom kontrolom. Ruske vlasti objavile su da je 50-ak teško ranjenih prebačeno u bolnicu u Novoazovsku, a 200-tinjak preostalih u bivšu zatvorsku koloniju u Olenivki.

- Evakuacijska misija se nastavlja. Nadgledaju je naši vojni i obavještajni službenici. U nju su uključeni najutjecajniji posrednici na svijetu, rekao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Na snimkama se vidi da su borci izašli bez oružja i predali se neprijatelju. U autobusima su pod nadzorom naoružanih stražara i osoba u majicama s natpisom "POLICE" na latinici. Ukrajinska strana izjavljivala je da bi borci Azovstalja, koji su u protekla tri mjeseca stekli status nacionalnih heroja, trebali biti prevezeni na teritorij pod kontrolom Ukrajine u sklopu zarobljeničke razmjene ili nekog drugog dogovora. No iz redova proruske paradržave DNR i od čelnika ruskog parlamenta nakon predaje poručeno je da je riječ o zločincima kojima valja suditi.

- Borci se u ovom trenutku, nažalost, ne nalaze na teritoriju pod kontrolom Ukrajine. Sve protječe u uvjetima psihološke i emocionalne napetosti i krajnje je opasno davati bilo kakve ocjene. Pričekajmo još malo dok ne dobijemo jasniji uvid u stanje, navodi savjetnik predsjednika Ukrajine Mihajlo Podoljak.

Ukrajinske vlasti naglašavaju da žele žive heroje i ističu ulogu branitelja Mariupolja u razvoju rata u Ukrajini.

- Mariupoljsku postrojbu čine 36. Morska pješadijska brigada, 12. brigada Nacionalne garde, zatim graničari i borci Teritorijalne obrane. Oni su 82 dana držali oko Mariupolja veliki kontingent ruske vojske i time potpuno oskvrnuli njezine planove za osvajanje istoka Ukrajine te probijanja takozvanog kopnenog koridora od kriminalnih enklava Donecka i Luhanska do Krima. Ta je postrojba u izravnom prijenosu pokazala što je zapravo ruska armija i kakve su njezine stvarne borbene sposobnosti. U biti, mariupoljska postrojba prelomila je tijek rata, istaknuo je Podoljak.

Ukrajinske vlasti, kao i obavještajne službe SAD-a i Velike Britanije, tvrde da ukrajinska vojska pobjeđuje u ratu čije se težište prebacilo na krajnji istok zemlje. No savjetnik predsjednika Zelenskog upozorio je da Rusija, iako djeluje kao da je zapela u invaziji, još ima dovoljno snage za rat širokih razmjera. Ukrajinski ministar obrane Aleksej Reznikov poručio je ministrima obrane zemalja Europske unije da se Rusija priprema za dugotrajan rat. Tvrdi da su na jugu Ukrajine, oko Hersona i Zaporižija, u tijeku akcije ukopavanja i gradnje utvrda za obranu od mogućih ukrajinskih protunapada.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!