12:43 / 14.03.2022.

Autor: Marin Ćurić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

HRT iz Mađarske: Svakih nekoliko minuta stižu vozila s izbjeglicama

"Očekuje se novi val izbjeglica u danima koji slijede"

"Očekuje se novi val izbjeglica u danima koji slijede"

Foto: Dnevnik / HRT

Svaki dan Ukrajinu napusti više od 100 tisuća ljudi. Ukupan broj izbjeglica, prema UNHCR-ovim podacima, sada je veći od 2 milijuna 800 tisuća. U Poljskoj ih je više od milijun 700 tisuća, a njihov broj povećava se u svim zemljama - u Mađarskoj ih je više od 255 tisuća, Slovačkoj 204 tisuće, Moldaviji 106 tisuća te više od 300 tisuća u ostalim europskim državama. Naša ekipa je na mađarskoj granici. 

Marin Ćurić za središni Dnevnik rekao je kako stalno stižu nova vozila s izbjeglicama iz Ukrajine. Ne vodi se evidencija iz kojih gradova točno dolaze, no iz razgovora s njim saznao je da su uglavnom iz Kijeva ili Harkiva. Većina njih želi u Poljsku, Njemačku, Austriju i Češku. Prije toga moraju popuniti upitnik s osnovnim podacima, a drugi je upitnik za vozače volontere koji će ih odvesti do željenog odredišta.

- Potresna svjedočanstva koja smo danas čuli od izbjeglica pokazuju prave razmjere rata. Volonteri koji ovdje rade u 12-satnim smjenama pripremaju se za novi val izbjeglica i povećavaju kapacitete ovog prihvatnog centra, rekao je Ćurić.

- Povećavamo i infrastrukturne kapacitete. Danas smo podignuli ova dva plava šatora u slučaju većeg priljeva izbjeglica, rekao je Imre Szabjan, koordinator prihvatnog centra Beregsurany.

- Mojeg muža ustrijelili su Rusi 28. veljače. Hodali su u koloni po Borodjanki. Za Borodjanku već cijeli svijet zna jer je sravnjena sa zemljom. Ljude su izvukli iz podruma, uzeli im djecu, ubacili ih u autobuse i sve to snimili. A kamo su ih vozili, mi to ne znamo, ali bojimo se da ih nisu odvezli ni u kakvu Rusiju, nego na strijeljanje, kaže Olga Ivanovna, izbjeglica.


video thumb

Očekuje se novi izbjeglički val

- To ne znači da oni svi i ostaju u Mađarskoj. Velika je logistička operacija svim izbjeglim ljudima ponuditi smještaj i osigurati prijevoz, ne samo u druge dijelove Mađarske, već i u treće zemlje, poručio je Ćurić ja podnevni Dnevnik.

Tijekom noći smanjio se priljev izbjeglica u mađarski gradić uz ukrajinsku granicu, ali tijekom jutra broj se opet povećao.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto objavio je kako će Mađarska svakom poslodavcu koji odluči zaposliti neke od ukrajinskih izbjeglica dati šezdeset tisuća forinti mjesečno, to je oko 160 eura, te dodatnih dvanaest tisuća forinti po svakom djetetu tih izbjeglica.

Očekuje se novi val izbjeglica u danima koji slijede.

- Mađarska je potpuno spremna primiti i povećan broj izbjeglica, naglasio je ministar.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!