HRT u Nacionalnoj bazilici u Washingtonu

26.12.2022.

08:13

Autor: Branka Slavica/Dnevnik/P.F./HRT

HRT u Nacionalnoj bazilici u Washingtonu

HRT u Nacionalnoj bazilici u Washingtonu

Foto: Vijesti / HRT

Božić je omiljeni blagdan u SAD-u. Prema Gallupovoj anketi, slavi ga više od 90% Amerikanaca. Za dio njih to je tradicija; unatoč lošem vremenu više od 113 milijuna građana otputovalo je kako bi blagdane proveli s obitelji. Novinarka HRT-a Branka Slavica posjetila je Nacionalnu baziliku u Washingtonu u kojoj i Hrvati imaju svoje kapelice.


Nacionalna bazilika u Washingtonu najveća je katolička crkva u Sjevernoj Americi. Ovih blagdana krasit će je više od 800 božićnih zvijezda i više od 80 jelki. Očekuje se da na sam Božić baziliku pohodi više od 10.000 vjernika.

- Mi smo najvažnije marijansko svetište u SAD-u. I zato nam dolaze posjetitelji iz cijele Amerike, jer ovo je njihov dom, gdje među 80 kapela koje časte Gospu mogu pronaći svoju Madonu, poput Majke Bistričke ili Majke Mira, naših hrvatskih kapela, rekao je Walter Rossi, rektor bazilike Nacionalnog svetišta Bezgrešnog začeća.

U susjedstvu bazilike odrastao je fra Maurus Dolčić. Dječak iz Washingtona svećenikom je postao u Hrvatskoj. Dobro poznaje povijest crkve.

- Zgrada što je vidite iza mene je posvećena 1959. godine, međutim ta zgrada je iznutra bila skoro prazna, osim oltara, zidovi su bili bez mramora. Onda su razni narodi u Americi i iseljeničke zajednice  počeli donirati kapelice i oltare, istaknuo je fra Maurus Dolčić, voditelj Hrvatske katoličke misije u Washingtonu.

Hrvatska katolička zajednica i naši iseljenici davnih su godina prikupili donirali novac za dvije kapele.

- Pokojni kardinal Kuharić je došao 1970. i posvetio ove dvije kapelice. Jedna je Majka Božja Bistrička, a druga je Kraljica mira, dodao je fra Dolčić.

Kraljica mira Gospa je koja ove zime ima posebnu važnost u bazilici.

- Ovdje u nacionalnom svetištu imamo hrvatsku kapelu Kraljice mira. A svi znamo da naš svijet nije u miru, nego u velikom nemiru, posebno u Ukrajini. Zato trebamo moliti za naše prijatelje u Ukrajini, za sve one koji su u nevolji diljem svijeta, da ovaj Božić donese mir svim ljudima, izjavio je mons Rossi.

Fra Maurus podsjeća: trag u bazilici ostavio je i najveći hrvatski kipar. Na ulazu u crkvu Meštrovićev je kip Majke Božje s anđelima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!