Nova masovna grobnica u Buči, Izjum bi mogao biti poligon za nove zločine

03.04.2022.

19:32

Autor: Petar Vlahov/Dnevnik/HRT

Petar Vlahov

Petar Vlahov

Foto: Dnevnik / HTV

Bitke se nastavljuju diljem Ukrajine. Poslijepodne je stigla vijest koju ukrajinska strana nije potvrdila - Rusi su ušli u Izjum, grad u Harkivskoj oblasti na istoku zemlje. Strahuje da bi i ondje moglo biti ratnih zločina, javio je za središnji Dnevnik HTV-a Petar Vlahov iz Lavova. 

Mediji javljaju o padu Izjuma i svi smatraju da bi to moglo biti novo stratište za civile i ruski poligon za nove zločine. To je grad od 45 tisuća stanovnika, grad koji je 80 posto uništen, grad koji liči Mariupolju. Ne postoji niti jedna crkva, niti jedna stmbena zgrada, vrtić, škola da nije oštećena ili sravnjena sa zemljom. Zamislite da u 39 dana nestane grad veličine mog Šibenika ili Zadra, kazao je Vlahov.

Nova masovna grobnica u Buči, zločini u Irpinju

Dodao je kako i najnovije, večerašnje snimke iz Buče svjedoče o novim zločinima. Pronađena je nova masovna grobnica sa 57 civila. Također, ukrajinska vojska je ušla u Irpinj a gradonačelnik tvrdi da je ruska vojska, prije nego što je otišla - streljala žene i djevojke, a potom preko njihovih tijela prešla tenkovima.

Rusija sve to demantira - smatra da se radi o propagandi. Vlahov je postavio pitanje: "Ako je tako - zašto ne dopuste Crvenom križu da sudjeluje u humanitarnim koridorima ili da uđe u Mariupolj da se svijet uvjeri što je stvarna istina?'.

Zašto Putin gubi rat u Ukrajini i zašto će ga izgubiti?

- Pobjednička vojska ne radi zločine, pobjednička vojska iza sebe ne ostavlja silovane i ubijene žene i djevojke, ne puni masovne grobnice civilima, a ponajmanje ne puca u potiljak djeci ne starijoj od 14 godina. Upravo je to realnost napaćene Ukrajine. Svijet i javnost, svi mi - morat ćemo se suočiti s tim činjenicama. No najboljnije će biti suočavanje ruskoga naroda. U ovome trenutku - 80 posto Rusa i dalje podržava Putina, zaključio je Vlahov. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!