20:48 / 13.03.2022.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

HRT uživo iz Lavova: Niti jedan dio Ukrajine više nije siguran

Petar Vlahov

Petar Vlahov

Foto: Dnevnik / HRT

HRT-ova ekipa, koja već danima izvještava iz Lavova, jutros je došla nadomak napadnute ukrajinske baze u Javorivu. Rat se sve više širi na zapadni dio Ukrajine, u neposrednu blizinu granica zemalja članica NATO-a. 


- Ovaj 18. dan otvorene ruske agresije na Ukrajinu ostat će upisan crnim slovima u povijesti lavovske ovlasti i zapadnog dijela Ukrajine. Epilog žestokog raketnog napada na vojnu bazu je 35 poginulih i 134 teško ozlijeđene osobe. Riječ je o napadu na jedan od najvećih vojnih kompleksa i trening kampova u ovom dijelu zapadne Europe, u kojem su  radili prije invazije i djelatnici NATO-a i imali zajedničke vježbe s ukrajinskom vojskom. U ovim trenucima u bolnici u Lavovu vodi se bitka za živote onih koji su najteže ozlijeđeni, rekao je Petar Vlahov iz Lavova za Dnevnik.

- U jednom trenutku danas nedostajalo je kirurških timova, krvi i krvne plazme. Većina onih koji su ostali bez ekstremiteta prebačeni su u bolnice u Lavovu i vodi se borba za njihov život, dodao je Vlahov.

Raketirana baza udaljena je samo 12 km zračne linije od poljske granice.

- U večernjim satima rusko ministarstvo obrane izrazilo je zadovljstvo što je uništilo strane plaćenike, veliki kompleks skladišta vojne opreme koja je stizala u Ukrajinu, izvijestio je Vlahov dodajući da je rakteriranje izazvalo reakciju NATO-a koji je poručio da neće tolerirati eventualno rakteriranje članica NATO-a ili padanje bombi u Poljsku.

Iz NATO-a poručuju da će aktivirati članak 5 odnosno pravovremeno reagirati na takve udare.

- Stanovnici Lavova sa strahom dočekuju noć. Ovdje postaje normalno kada se proglasi zračna opasnost. Posebno je teško dočekati jutro kada uslijedi rakteriranje. Današnji događaji pokazuju da niti jedan dio Ukrajine pa ni Lavov više nije siguran, zaključio je Vlahov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!