HRT doznaje: Tužiteljstvo u Ndoli ima nove dokaze i želi ponovno otvoriti slučaj

07.02.2023.

Zadnja izmjena 19:16

Autor: Matea Šeparović/HRT/IMS

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Nastavlja se drama hrvatskih državljana koji su još u prosincu otišli u Afriku posvojiti djecu. 

Kako HRT doznaje od visokih izvora, osmero hrvatskih državljana u zračnoj luci u Zambiji netom prije leta zaustavila je imigracijska služba. Odvedeni su i zadržani u pritvoru u Ndoli (isti zatvor u kojem su bili). 

Od neimenovanih izvora tužiteljstva u Ndoli, za HRT je potvrđeno kako oni smatraju da država ima, kako su rekli, nove solidne dokaze i htjeli bi ponovno otvoriti slučaj.

Imigracijski službenici nisu htjeli govoriti, uputili su nas na središnji ured u Lusaki, javila je novinarka HTV-a Matea Šeparović.

Iz Vlade su stupili u kontakt s odvjetnikom koji je rekao da će uskoro biti s hrvatskim državljanima i da su uhićeni zbog istih optužbi.

Hrvatska poduzima intenzivne diplomatske i političke kontakte na svim razinama u Zambiji i s delegacijom EU-a. 

Malenica: Hrvati u Zambiji opet uhićeni zbog istih optužbi

Osmero Hrvata ponovno je uhićeno u Zambiji zbog istih optužbi, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica novinarima.

- Njima se stavljaju na teret iste optužbe kao prvi put te su oni zapravo, temeljem te činjenice, ponovno uhićeni. Riječ je o jednoj dosta neobičnoj i čudnoj situaciji", rekao je Malenica i dodao da se veleposlanik Ante Cicvarić uputio prema Ndoli.

Sud u Ndoli je, naime, samo dan prije odbacio optužnicu protiv Hrvata i naložio im da u 48 sati napuste zemlju.

Hrvatski državljani prošli su utorak graničnu kontrolu, no zaustavljeni su u imigracijskom uredu i vraća ih se u pritvor, rekao je njihov odvjetnik hrvatskim vlastima.

- Mi ćemo i dalje svim naporima nastaviti štititi hrvatske državljane. Ne samo ovih osmero odraslih, već i djecu koja se i dalje nalaze u Zambiji, rekao je ministar.

Djeca su u sirotištu u Zambiji, no ima malo informacija o njima.

- Djeca su hrvatski državljani. To je činjenica i u tom smislu ćemo učiniti sve što možemo da izvučemo djecu iz Zambije. Odnosno, mi u ovom trenutku ne znamo hoće li djeca ostati u Zambiji, hoće li ih vratiti u Kongo, kakav je stav bioloških roditelja te djece. U narednom razdoblju to je prioritet, rekao je Malenica, dodavši da djecu mogu pokušati dovesti u Hrvatsku "diplomatskim putem".

Uvjeren je da će se detalji te "iznenadne situacije" otkriti na prvom idućem ročištu Hrvatima.

Na upit novinara zna li nešto o potencijalnoj anonimnoj prijavi iz Hrvatske koja je mogla utjecati na ovaj zaplet, Malenica je rekao da ne znaju ništa o tome.

- Ta informacija nam nije poznata i to smo pokušali doznati od odvjetnika i ni on nema tu informaciju, rekao je Malenica.

Dodao je da ga je jutros kontaktirao zambijski ministar pravosuđa i da ga je obavijestio da su hrvatski državljani krenuli prema zračnoj luci i da imaju 48 sati da napuste tu afričku zemlju.

Nastavit ćemo pomagati da vidimo što je s djecom


Govoreći o slučaju Zambija, premijer Andrej Plenković prije je naveo da su usvojena djeca malodobna i dobila su hrvatsko državljanstvo.

- Situacija je takva da su oni na nekoj lokaciji koju su odredile zambijske vlasti. Naši predstavnici do njih nisu mogli doći i mi ćemo nastaviti pomagati tu situaciju da vidimo što je s tom djecom, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!