Odbačena optužnica protiv Hrvata u Zambiji

06.02.2023.

Zadnja izmjena 19:26

Autor: HRT/V.G./Hina

Odbačena optužnica protiv Hrvata u Zambiji

Odbačena optužnica protiv Hrvata u Zambiji

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Sud u Ndoli u Zambiji odbacio je u ponedjeljak optužnicu protiv hrvatskih državljana za trgovanje djecom. U roku od 48 sati moraju napustiti zemlju, potvrdilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. 

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem po veličini zambijskom gradu, zbog sumnje u trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Prije dva tjedana pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode nakon što su ispunili sve uvjete koje je sud za to odredio.

Nakon odbacivanja optužnice, osmero Hrvata mora u roku od 48 sati napustiti Zambiju.

- Pri povratku u Hrvatsku, kao i tijekom cijelog dosadašnjeg postupka, nadležna tijela osigurat će hrvatskim državljanima svaku potrebnu pomoć, kaže se u priopćenju MVEP-a.

Zasad nije poznato što će biti s djecom koju su četiri para posvojila, ali su im oduzeta nakon podizanja optužnice i smještena pod skrb. Ni njima ni hrvatskim diplomatima pristup djeci nije bio dopušten.

Ministarstvo u današnjem priopćenju naglašava da je uhićenim hrvatskim državljanima od prvoga dana pružena konzularna pomoć u skladu s Ustavom RH i Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima.

- S ciljem osiguranja pravičnog suđenja, humanog postupanja i zaštite najboljih interesa hrvatskih državljana, ostvareni su brojni kontakti i obavljeni razgovori ministra vanjskih i europskih poslova Grlića Radmana i ministra pravosuđa i uprave Malenice te hrvatskih diplomatskih i konzularnih predstavnika s najvišim razinama vlasti Zambije, šefom delegacije EU u Lusaki i predstavnicima EU i međunarodne zajednice, kaže se u priopćenju.

- O navedenom slučaju razgovaralo se od New Yorka, Bruxellesa, Lusake i Pretorije, na najvišim razinama. Podsjećam da je hrvatskim državljanima od prvog dana pružana pomoć, rekao je ministar Grlić Radman.

- Fokusirali smo se na hrvatske državljane koji su bili pritvoreni. Pretpostavljamo da nije bilo inkriminirajućih elemenata, dodao je ministar.

Istaknuo je da im je sljedeći korak iskazati zaštitu i brigu za djecu koja imaju hrvatske dokumente, ali je dodao da nema informacija što je s djecom.

- Treba pozdraviti to da su pušteni i da moraju napustiti zemlju, rekao je.


Sudac je rekao da to nije oslobađajuća presuda, nego prekid postupka, ustvrdili su novinari.

- Pritvoreni su pod određenim optužbama. Naš zadatak je bio pružiti im konzularnu zaštitu, sve ono što nas Ustav i Bečka konvencija obvezuju. U meritum stvari nismo ulazili niti smijemo ulaziti, rekao je.

Objašnjavajući što su učinili i što je zapravo konzularna pomoć, Grlić Radman je objasnio da se radilo o traženju odvjetnika, ljudskim uvjetima…

Na pitanje što čine vezano uz djecu, koja imaju hrvatske dokumente, istaknuo je:

- Djeca su hrvatski državljani, vidjet ćemo. Oni imaju hrvatske isprave pa ih smatramo hrvatskim državljanima. Zato imaju zaštitu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!