MUP: Snimke su i dalje u obradi, ona iz rijeke je autentična

10:06 / 12.01.2022.

Autor: I.Z./M.M./HRT

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac

Foto: HTV / HRT

Od nestanka 27-godišnjeg Splićanina Mateja Periša u Beogradu prošlo je 13 dana, no potraga zasad nije dala nikakve rezultate. U Beograd je prije dva dana doputovala visoka delegacija Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske kako bi se informirala o radu srpske policije i dalјnjem tijeku istrage.

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac daje izjavu vezano za predstavnike hrvatske policije koji su proteklih dana boravili u posjetu srbijanskom MUP-u vezano uz potragu za nestalim Matejom.

"Srpska policija je poduzela apsolutno sve što je mogla"

Gerovac je naglasio kako koordinacija hrvatske i srpske policije traje od prijave nestanka.

- Protekla dva dana smo proveli u Beogradu gdje smo sa srpskom policijom razmijenili sva saznanja koja smo prikupili, ali uglavnom smo se fokusirali na ono što je srpska policija poduzimala. Srpska policija je poduzela apsolutno sve one radnje koje se u ovakvim i sličnim slučajevima poduzimaju, angažirane su sve snage koje su u tom trenutku bile raspoložive, rekao je.

Dodao je da se intenzitet traganja i dalje nastavlja kakav je bio i prvog dana. Kazao je kako je na sastanku bio i otac nestalog Mateja. 

- U ova dva dana smo ostvarili intenzivne kontakte, i dalje smo na dispoziciji, rekao je Gerovac.

- Nadamo se da će uskoro doći do raspleta događaja i da ćemo Mateja pronaći živoga, poručio je.

Ponovio je kako je srpska policija poduzela apsolutno sve što je mogla.

- Ništa ne ukazuje da je nestanak posljedica bilo kakve nasilne radnje, rekao je Gerovac o prikupljenim dokazima.

"Žao mi je što te snimke uopće izlaze"

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije komentirao je snimke koje su objavljene u medijima.

- Žao mi je što te snimke uopće izlaze. Srpska policija je napravila izniman posao kad govorimo o praćenju kretanja Mateja Periša, od izlaska iz kluba do ulaska u vodu je više od kilometra i nešto kretanja. To je izniman posao, pregledavali su se sati i sati materijala. Snimke su detaljno pregledane, analizirane su, rezultati se obrađuju, poručio je.

Rekao je kako je osoba, koja je odjevena kao što je bio odjeven Matej, došla do vode. Naglasio je da ne postoji policajac koji će reći da je sigurno Matej ušao u vodu.

Gerovac je poručio kako ne može iznositi detalje istrage u tom slučaju.

- Prijava formalnog nestanka je bila istog dana kad i nestanak. Možemo reći da je već idućeg dana došlo do kontakta policije i njegovih kolega s kojima je bio, rekao je pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije. 

 "Prijatelji su krucijalan izvor informacija"

- Što se tiče konzumacije opijata ili droge, ne mogu iznositi ono što nam je policija prenijela. Da biste dokazali konzumaciju, mora se vještačiti urin i tako dalje. Sav taj put mladića do Beograda, boravak, sav taj segment je istražila srpska policija u minutu, rekao je.

Naglasio je kako je rekonstrukcija napravljena i ne postoji u ovom trenutku nekakva rupa koja nije rekonstruirana u njihovu kretanju.

- Hrvatska policija će poduzeti određene radnje u odnosu na prijatelje isključivo iz razloga da se pojasne određene stvari koje mogu pomoći u dijelu nestanka, naglasio je Gerovac.

- Ono što do sada znamo je da Matej i njegovi prijatelji, ni u klubu ni ispred njega nisu sudjelovali u nikakvom sukobu, niti u incidentu, rekao je Gerovac.

"Snimke su i dalje u obradi, ona iz vode je autentična"

Poručio je kako su prijatelji nestalog Mateja prošli poligraf te da iz toga ne proizlazi nikakva njihova involviranost u nestanak.

- Prijatelji su krucijalan izvor informacija jer su bili s njim, naglasio je.

- Zašto je on trčao? Ne mogu ja to komentirati, što se dogodilo, zašto je on išao, to je za sada nepoznanica, istaknuo je.

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije osvrnuo se i na snimku koja je nastala u rijeci Savi.

- Snimka je autentična, ali pliva li netko ili ne pliva, to je prostor za diskusiju. Ja u to ne bih ulazio, snimke se obrađuju. To je snimka od te noći, rekao je.

Istaknuo je kako je srpska policija stupila u kontakt i s  proizvođačima mobitela kako bi se možda iskoristile i neke druge tehničke varijante.

- Poduzeli su apsolutno sve što su mogli, ponovio je Gerovac. 


Matejev otac: Zasad nema nikakvih novih informacija

Potragu otežavaju vremenski uvjeti.

Matejev otac Nenad Periš u emisiji Studio 4 rekao je kako zasad nema nikakvih novih informacija. 

- Rade se provjere po tehničkim pitanjima i pretrage rijeka i područja oko rijeka Save i Dunava. Dobio sam obećanja i čvrsta uvjeravanja da će se to i dalje raditi dok se sve ne okonča. Naglasak je na provjeri mobitela i signala kako bi se točno neke stvari provjerilo. Postoje neke informacije, ali još se traži za nekakvim drugim informacijama koje bi dovele do konačnih gdje se nalazi mobitel. Točka koju se sad hvata je mobitel, rekao je. 

Osvrnuo se i na novu snimku gdje se na obali rijeke Save vidi više osoba.

- Snimka je vjerodostojna. Mislim da je to Matej. Pogledao sam tu snimku i ne mogu reći sa sigurnošću da je riječ o nekom obračunu. Postoje određena pomicanja koja meni nisu jasna, zato sam i zamolio ako je moguće pročistiti snimku. To je interesantan trenutak koji bi možda dao odgovor na dodatna pitanja, rekao je. 

Dodao je da mu je u cijeloj priči nejasan sam izlazak iz lokala, odnosno razlog izlaska.

Podsjetimo, Matej Periš nestao je 31. prosinca u Beogradu, kamo je stigao s društvom na doček Nove godine. Nakon večere u obližnjem restoranu zaputili su se u klub "Gotik".

Nakon izlaska iz kluba oko 2 sata ujutro gubi mu se svaki trag.

S pomoću snimki nadzornih kamera s beogradskih ulica dijelom je rekonstruirano njegovo kretanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!