Hrvatska pomoć stigla u Tursku, naš tim u sigurnoj zoni

12.02.2023.

Zadnja izmjena 19:35

Autor: HRT/IMS

Hrvoje Cvitanović i Branimir Maretić u Dnevniku HTV-a

Hrvoje Cvitanović i Branimir Maretić u Dnevniku HTV-a

Foto: HTV / HRT

U Tursku je dopremljena humanitarna pomoć koju je poslala Hrvatska. 

Hrana, šatori, kreveti, vreće za spavanje, deke, grijalice, medicinska i sanitetska oprema vojnim će zrakoplovima biti prevezeni iz zračne luke u Ankari u Adanu odakle će se, u skladu s potrebama, distribuirati u potresom zahvaćena mjesta u Turskoj.


Primopredaji opreme je prisustvovao i veleposlanik Republike Hrvatske u Ankari Hrvoje Cvitanović i opunomoćeni ministar Mario Zadro

Tim su se povodom iz Ankare za središnji Dnevnik HTV-a javili Hrvoje Cvitanović, hrvatski veleposlanik u Turskoj te Branimir Maretić, voditelj Odjela za logističku potporu u Ravnateljstvu civilne zaštite MUP-a. 


- Konvoj Ravnateljstva civilne zaštite je raspoređen u distributivnom centru, međutim kada su službenici tamo vidjeli da je teret koji je dovezen u potpunosti u skladu s prioritetniji potrebama Turske odmah je konvoj preusmjeren na vojni aerodrom u Ankari i direktno ukrcan u avione koji su u taj trenutak krenuli prema jugu, direktno na mjesto gdje su najpotrebniji, rekao je Cvitanović. 


Na terenu u Turskoj su i hrvatski spasilački timovi. Ukupno 44 osobe, 13 vozila i 5 teških vozila. S njima je i 7 potražnih pasa kao i njihovi vodiči.


- Naš tim je u sigurnoj zoni. Sigurnosna procjena u tom dijelu je u redu i naš tim do sad nije imao većih problema sigurnosne prirode, rekao je Maretić i naglasio kako se za sad ne zna koliko dugo će se hrvatski tim zadržati u Turskoj. 


Dobra vijest za Hrvatsku, naglasio je veleposlanik Cvitanović, je i to što za sad nema novih saznanja o stradalim hrvatskim državljanima. 


U Turskoj je više od 15000 kuća označeno kao neupotrebljivo i u njih je zabranjen ulaz, a u proteklih tjedan dana zabilježeno je preko 845 potresa. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!