Pokretanje registra šteta za Ukrajinu, Hrvatska pristupa

17.05.2023.

Zadnja izmjena 19:46

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/Vijesti/IMS/B.A./HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

I drugoga dana sastanka na vrhu Vijeća Europe u glavnom gradu Islanda, Reykjaviku, predstavnici 46 europskih država iskazali su jedinstvo u potpori Ukrajini u borbi protiv ruske agresije. Jedna od tema razgovora bila je i kako kompenzirati enormnu štetu koju je Ukrajini nanio nametnuti rat. Hrvatska je jučer potpisala registar štete, pravni instrument kojim će se pronaći načini da se kompenziraju ratne štete Ukrajini, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković. Summit u Reykjaviku pratio je HRT-ov Gordan Žvanović. 

- Šefovi država i vlada na summitu u Reykjaviku dogovorili su da će ojačati Vijeće Europe, osigurati odgovornost za Ukrajinu i dati potporu žrtvama. Najznačajnije praktično postignuće ovog sastanka na vrhu je pokretanje registra šteta za Ukrajinu. Riječ je o mehanizmu koji će omogućiti praćenje i evidentiranje šteta koje je Rusija prouzročila tijekom invazije na ukrajinskom teritoriju, kao prvi korak prema potraživanju međunarodne kompenzacije i odštete od Ruske Federacije, izvijestio je Gordan Žvanović. 


Povijesna odluka - prekretnica na putu prema odšteti za UkrajinuDodao je kako je glavna tajnica Vijeća Europe  Marija Pejčinović Burić odluku o pokretanju registra šteta nazvala je povijesnom, a njezin značaj ističe i Ukrajina, čiji premijer smatra da je riječ o prekretnici na putu prema pravdi i odšteti za Ukrajinu i njezin napaćeni narod. 


Podsjetio je da je hrvatski premijer Andrej Plenković još sinoć potpisao deklaraciju kojom se potvrđuje pristupanje Hrvatske registru šteta. 


- Danas se broj potpisnica povećao na 40, uz još tri zemlje koje su se obvezale pristupiti.


Predanost konvenciji o ljudskim pravima i provođenju odluka Europskog suda za ljudska prava 


- Sudionici summita u Reykjaviku založili su se i za jačanje demokratskih tekovina na starom kontinentu. Deklaracijom su potvrdili predanost Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, promoviranju mira i stabilnosti u Europi, kao i bezuvjetno provođenje odluka Europskog suda za ljudska prava, istaknuo je Žvanović i najavio neke od izjava sa summita.

Ovaj summit jasan je dokaz da su Putinove kalkulacije pale u vodu. Htio je podijeliti Europu, a postigao je upravo suprotno. Naše zajedništvo jače je nego ikada prije. To je naša poruka iz Rejkjavika.

Olaf Scholz, njemački kancelar

- Sastali smo se na najvišoj razini kako bismo prije svega reafirmirali ulogu ove organiziacije u ukupnoj multilateralnoj arhitekturi europskih institucija i temeljima koje ona čuva, a tu je posebno uloga Europskog suda za ljudska prava i zato smo prije nekoliko dana na Vladi donijeli odluku da ćemo uplatiti 100.000 eura kako bismo podržali rad suda i također današnji summit i jučerašnja rasprava mahom je bila usmjerena na rusku agresiju na Ukrajinu i našu poruku solidarnosti i potpore, izjavio je premijer Andrej Plenković

- Temeljne vrijednosti su napadnute. Sloboda je napadnuta. Demokracija je napadnuta. Ruska agresija na Ukrajinu svima nam je oduzela boljitak i mir u kojem je Europa uživala nekoliko desetljeća od kraja Drugog svjetskog rata, zatim do agresije Miloševićeva režima koji je napao bivše jugoslavenske republike, uključujući Hrvatsku, rekao je Plenković u obraćanju na sastanku na vrhu Vijeća Europe, organizacije u kojoj je bila i Rusija do prošle godine.

video thumb

Pravni instrument, koje je osnovalo Vijeće Europe od 46 zemalja, do srijede ujutro je potpisalo 40 zemalja, uključujući Sjedinjene Države i sve ostale zemlje skupine G7, dok tri zemlje dovršavaju svoju internu proceduru kako bi učinile isto, rekla je u srijedu glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić. Rekla je da je Europa pred izborom - hoće li nastaviti ulagati u svoje standarde ili će od njih odustati i napraviti korak unatrag.


Snažne su poruke ovog sastanka na vrhu da europski čelnici ponovno trebaju potvrditi svoju predanost vrijednostima Vijeća Europe, posebno u svjetlu najnovijih napada na demokraciju i ljudska prava, i ustrajati u svojoj potpori Ukrajini.


Island bio prva članica Vijeća Europe koja je priznala Hrvatsku


U izjavi za novinare danas poslijepodne Plenković je rekao kako je registar šteta pravni instrument koji je Vijeće Europe pomoglo dogovoriti i koji će omogućiti kompenzaciju te u konačnici obnovu i rekonstrukciju Ukrajine s obzirom na devastirajuće posljedice brutalne ruske agresije.

Šefovi država i vlada članica Vijeća Europe usvojili su deklaraciju po završetku summita.


Plenković je rekao kako je glavna poruka deklaracije ujedinjenje oko zajedničkih vrijednosti te u solidarnosti i podršci Ukrajini. Dotaknute su i teme funkcioniranja demokracije u vremenu umjetne inteligencije i digitalne transformacije, a prepoznate su i klimatske promjene i uloga Vijeća Europe u kontekstu daljnje zaštite okoliša. Posebno je istaknuta tema koja se odnosi na prava djece u Ukrajini, s obzirom na to da je Međunarodni kazneni sud izdao uhidbeni nalog za ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovu suradnicu zbog deportacije djece iz Ukrajine u Rusiju, rekao je Plenković.


- Naša poruka je bila da smo jako sretni da je ovaj summit na Islandu. Podsjetit ću, Island je u prosincu 1991. bio prva tada članica Vijeća Europe koja je priznala Hrvatsku, rekao je Plenković.

- Ta činjenica da smo danas tu, nešto više od 30 godina kasnije, a da je moja bivša ministrica vanjskih poslova u mojoj prvoj vladi, gospođa Marija Pejčinović Burić, glavna tajnica ove organizacije, jedna je zaista lijepa i pozitivna priča za Hrvatsku, dodao je.

Komentirao je i poplave u Hrvatskoj.

- Ja sam non-stop u kontaktu s kolegama članovima Vlade, potpredsjednicima i ministrima, koji su maksimalno angažirani, rekao je Plenković, zahvalivši njima, kao i lokalnim dužnosnicima i svim službama.


- Mi ćemo se večeras zbog udaljenosti vratiti u Hrvatsku, priključit ću se članovima Vlade da vidimo situaciju na terenu. U petak, kada bude Vlada, imat ćemo jedno privremeno izvješće da vidimo što se u biti sve dogodilo i kako Vlada može pomoći onim krajevima koji su pretrpjeli štete ovih zadnjih nekoliko dana, dodao je Plenković.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!