U fokusu summita Vijeća Europe ruska agresija na Ukrajinu

16.05.2023.

Zadnja izmjena 23:10

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik HTV-a/Hina/HRT

Summit Vijeća Europe u Reykjaviku

Summit Vijeća Europe u Reykjaviku

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković otputovao je na Island gdje se održava sastanak na vrhu Vijeća Europe, koji je okupio čelnike svih 27 država članica. U fokusu sastanka je ruska agresija na Ukrajinu. Iz Reykjavika se za Dnevnik 3 HTV-a javio Gordan Žvanović.

- Predstavnici 46 zemalja članica Vijeća Europe okupili su se u Kongresnom centru Harpa ovdje u Reykjaviku. Nakon svečanog otvorenja, šefovi država i vlada održali su okrugli stol posvećen potpori Ukrajini. Naime, glavni povod za ovaj summit upravo je brutalna i nezakonita ruska agresija na Ukrajinu, istaknula je glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić. U Reykjaviku bi trebalo biti dogovorene nove mjere za pomoć Ukrajini, kako bi se između ostalog, osigurala ruska odgovornost za postupke te zemlje, ali isto tako i zaštita ukrajinske djece koja su izložena ratu, izvijestio je Žvanović.

- Sudionicima summita obratio se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski putem videoveze, zahvalio na jedinstvenoj potpori i zatražio dodatnu potporu Ukrajini oko nabavke sustava protuzračne obrane, ali i borbenih aviona, dodao je.

- Na dnevnom redu summita naći će se i nazadovanje demokracije u pojedinim zemljama EU, ali i drugi izazovi poput uzleta umjetne inteligencije i klimatskih promjena, naveo je.

- Inače, ovo je tek četvrti sastanak šefova država i vlada Vijeća Europe, organizacije za promicanje ljudskih prava koja je osnovana još prije 74 godine, rekao je.

Premijer Plenković je prilikom dolaska potpisao deklaraciju u kojoj se potvrđuje pristupanje Hrvatske registru šteta počinjenih tijekom ruske agresije na Ukrajinu, izvijestio je Žvanović.

- Osim, naravno, rješavanja pitanja koja se odnose na odgovornost Ruske Federacije za rat u Ukrajini, imamo niz onih koja su relevantna za Vijeće Europe i njegov mandat, počevši od nazadovanja demokracije, koje prethodi pandemiji, do agresorskog rata Ruske Federacije u Ukrajini. Stoga, svakako moramo razmotriti još neke mjere koje će poduzeti Vijeće Europe, koje podržava svih 46 zemalja članica, kazala je Marija Pejčinović-Burić.

Plenković: Hrvatska pristupa registru štete za Ukrajinu


Hrvatska će pristupiti registru štete kojim će se pronaći načini da se kompenziraju ratne štete Ukrajini.

- Konkretno postignuće sastanka na vrhu članica Vijeća Europe bit će registar štete za Ukrajinu čije će sjedište biti u Haagu, rekao je premijer novinarima. 

- To je jedan dogovor država. Hrvatska tomu pristupa. Ukupan budžet te, možemo reći organizacije, nove strukture bit će oko osam milijuna eura, mi ćemo tu dati svoj doprinos. Ideja je da sve ratne štete koje Ukrajina registrira, a one su enormne, se ovdje verificiraju i registriraju i vidi na koji način se ta šteta može kompenzirati, rekao je Plenković.

Objasnio je da je jedno prikupljanje donacija za obnovu Ukrajine, a drugo vidjeti na koji način utvrditi reparacije, to jest okrenuti se prema Rusiji čija je vojska i počinila te štete. 

- Velika je poruka solidarnosti i čvrste podrške Ukrajini u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. Mislim i da je deklaracija, koja je dogovorena na razini stalnih predstavnika uoči ovoga summita, vrlo sadržajna i pokazuje koji su sve izazovi suvremenoga svijeta na koje odgovore europski kontinent, pa i kroz Vijeće Europe, može dati. Zato mi se čini posebno vrijednim ovaj dokument, jedan međunarodni ugovor o registru šteta koje su se dogodile u Ukrajini i koji će biti konkretno postignuće dogovora ovog sastanka u Reykjaviku, kazao je premijer RH Andrej Plenković novinarima u Reykjaviku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!