19:14 / 24.02.2022.

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Uživo iz skloništa za Dnevnik HTV-a: veleposlanica RH Anica Djamić

Anica Djamić

Anica Djamić

Foto: Dnevnik / HRT

Uživo iz Kijeva telefonom u središnji Dnevnik HTV-a javila se hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić.Hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić javila se telefonom uživo iz skloništa u Kijevu te je govorila o stanju u glavnom gradu Ukrajine.

- Nalazim se u skloništu kao i mnogi građani Kijeva. Pozvani smo od danas poslijepodne da se sklonimo u skloništa. Dan je počeo izvanrednim stanjem u ponoć, ali to izvanredno stanje pretvoreno je u ratno već nakon nekoliko sati. Nas su probudile eksplozije i nije bilo ugodno usred noći slušati kako se u daljini čuju eksplozije. Kasnije smo saznali kako su to bile eksplozije oko  zračnih luka, u Kijevu postoje dvije, i one su onesposobljene za zračni promet, rekla je Djamić.

Na pitanje čuju li se detonacije večeras u Kijevu rekla je kako ih ona ne čuje u skloništu, ali da to ne znači kako ih nema.

- Ovo je jedno dobro duboko sklonište, radi se zapravo o jednoj garaži u novogradnji.

Govorila je i o odlasku stanovnika iz glavnog grada. Rekla je kako nema podatak o brojci.

- Istina je da je danas Kijev bio prazan. Ceste su bile pune i u jednom trenutku dobili smo podatak da je prometni čep na cestama dug 70 kilometara.

Upitana koliko je hrvatskih državljana u Ukrajini i ima li plan za njihovu evakuaciju Djamić je rekla kako ih je ostalo 80-ak.

- Mi smo sa svima njima u kontaktu, zbog toga i veleposlanstvo ostaje u Kijevu i radi i djeluje. Važno je da se svi evakuiraju, da budu zdravi i u dobro stanju odu u Hrvatsku. Međutim, to ne ovisi samo o nama nego i o prijevoznicima koji nisu voljni na pretrpane ceste puštati svoje prijevozna sredstva, rekla je u Djamić u Dnevniku HTV-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!