Biden: Snažne sankcije Rusiji, branit ćemo teritorij članica NATO-a

24.02.2022.

18:42

Autor: P.F./HRT

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Leah Millis / Reuters

Američki predsjednik Joe Biden obratio se američkoj naciji. Između ostalog, najavio je nove, žestoke, sankcije Rusiji. Putina je nazvao agresorom. Rekao je kako se američki vojnici neće boriti u Ukrajini, ali i naglasio da će braniti svaki centimetar teritorija članica NATO-a.

Američki predsjednik Joe Biden je na početku obraćanja rekao kako je SAD tjednima upozoravao na ovo što se dogodilo.

- Rusija je nagomilala više od 170.000 vojnika na granici, odbacila sve diplomatske napore SAD-a i saveznika, rekao je Biden.

- Optuživali su Ukrajinu za genocid i agresiju. Priznali su separatističke  republike na ukrajinskom teritoriju. Putin je objavio rat i za samo par trenutaka projektili su počeli padati po Ukrajini, dodao je.

Istaknuo je kako je ruski predsjednik Vladimir Putin agresor i kako je izabrao rat.

- Sada će on i njegova zemlja snositi posljedice. Danas sam odobrio nove sankcije prema Rusiji. To će koštati rusko gospodarstvo i bit će dugotrajne, rekao je.

Dodao je i kako SAD ne djeluje sam te da su izgradili koaliciju više od 50% svjetskog gospodarstva protiv Rusije.

Biden je rekao kako će ograničiti rusko poslovanje u dolarima, funtama i eurima.

- Ruska burza se danas srušila. Blokirali smo ruske banke, odrezali smo Rusiju od američkog financijskih sustava. Danas u sankcije uključujemo još četiri velike banke, to uključuje i VTB. Zamrznut ćemo im milijarde dolara u SAD-u, rekao je Biden.

Dodao je i kako su udarili rusku industriju visoke tehnologije i kako će im onemogućiti modernizaciju vojske.

- Poduzimamo i korake da obranimo svoje saveznike u NATO-u. Sutra će se održati summit NATO-a na kojem će biti 30 zemalja. Tamo ćemo dogovoriti daljnje korake. Samo ove godine poslali smo vojnu opremu vrijednu 650 milijuna dolara, rekao je američki predsjednik.

Naglasio je još jednom kako se američka vojska neće boriti u Ukrajini.

No, branit ćemo svaki centimetar teritorija članica NATO-a. NATO nije nikad bio ovako ujedinjen. Ponavljam, za NATO je napad na jednu članicu napad na sve članice, upozorio je Biden.

Američki predsjednik istaknuo je kako je NATO aktivirao svoj plan obrane te da je odobrio slanje dodatnih vojnika u postrojbe za hitne reakcije.

- Agresija Putina ne može proći bez odgovora. Amerika se protivi nasilnicima, borimo se za slobodu. To je ono što mi jesmo. Spremni smo i na hakerske napade te odgovoriti na njih, izjavio je.

Spomenuo je i razgovor s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim te istaknuo kako mu je rekao da je SAD uz Ukrajinu te da će ju podržati.

- Ukrajina je neovisna država zadnjih 30 godina i pokazali su da neće tolerirati pokušaj otimanja zemlje. Ovo je opasan trenutak za cijelu Europu. Potpuno je jasno što želi Putina i njegovi kriminalce - žele carstvo pod svaku cijenu. Žele promijeniti granice silom i ratom bez razloga, rekao je Biden.

Dodao je kako će Putinova agresija skupo koštati Rusiju.

- Kad će se pisati povijest ostat će zapisano da je Putinova agresija na Ukrajinu ostavila Rusiju slabom, a ostatak svijeta jačim. Putin neće ugasiti demokraciju i slobodu. Sloboda će pobijediti, zaključno je rekao Biden.

Na novinarsko pitanje hoće li razgovarati s Putinom rekao je kako je ovo sad već veliki sukob i kako ne planira razgovarati s njim.

Upitan kako će se zaustaviti Putin te prijeti li nuklearnim udarom Biden je rekao kako ne zna čime prijeti, ali zna što je napravio.

- Nitko ne očekuje da će sankcije zaustaviti Putina. Rusi znaju što im je Putin napravio, o tome se radi. On neće odustati zbog sankcija, rekao je Biden.

Na pitanje želi li Putin ići i dalje od Ukrajine Biden je odgovorio potvrdno pa je upitan je li podcijenio Putina.

- Nisam ga podcijenio. Pročitao sam sve što je rekao i napisao. Čuli ste što je rekao, njegove ambicije su puno veće od Ukrajine, on želi ponovo uspostaviti SSSR. Njegove ambicije su u direktnom konfliktu s onim što želi ostatak svijeta, istaknuo je američki predsjednik.

Upitan dodatno što ako Putin napadne neku zemlju NATO-a Biden je odgovorio da će se u tom slučaju itekako uključiti u obranu.

Naglasio je da su uz SAD i saveznike dvije trećine svijeta.

- To su jake sankcije, rekao je.

Upitan je li tražio pomoć Kine oko Rusije rekao je kako o tome zasad nema komentara.

Američki predsjednik Joe Biden uoči obraćanja američkoj naciji obećao je uvođenje razornih sankcija protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu. Na Twitteru je napisao kako će sankcije imati razorne posljedice  na rusko gospodarstvo. 

Bidenov tim za nacionalnu sigurnost uredno o svemu izvještava američkog predsjednika. Biden se virtualno sastao s čelnicima skupine G7, a sada se očekuje njegovo obraćanje.

Predsjednik Biden, između ostalog, iznijet će stavove SAD-a o ničim izazvanom i neopravdanom napadu Rusije na Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!