09:15 / 31.03.2022.

Autor: T.V./HRT

HTV iz Lavova: U Harkivu pogođen plinovod; ozračeni ruski vojnici?

HTV iz Lavova: U Harkivu pogođen plinovod

HTV iz Lavova: U Harkivu pogođen plinovod

Foto: HTV / HRT

Unatoč svim ovim vijestima koje dolaze s istočnih bojišnica, ovo je relativno miran dan na ukrajinskim bojišnicama u usporedbi zadnjih 35 dana. Ali posljednje informacije govore da je u Harkivu pogođen plinovod, da je u Lisičansku, gradu koji je drugi dan na meti ruskoga topništva i dalekometne artiljerije, planulo nekoliko požara, dakle i taj se grad i dalje raketira kao i Černjihiv od ranoga jutra, javio je u Dnevniku u podne HTV-ov reporter Petar Vlahov iz Lavova. 

      


- Ipak ministarstvo obrane Ukrajine potvrđuje da je u gradu Hersonu ukrajinska vojska oslobodila nekoliko manjih mjesta i zaseoka i zapravo odbacila ruske snage koje su taj grad držale u okruženju, javlja Vlahov.

- No sve oči su danas uprte u Mariupolj, tamo su tijekom jutra uputio konvoj od 45 autobusa Crvenoga križa. Oni stanovnicima toga grada nose humanitarnu pomoć, hranu, medicinsku pomoć. Znamo da je tamo humanitarna kriza na svome vrhuncu već odavno, ali nadaju se da će kroz četiri koridora koja su jutros od 10 sati otvorena na temelju dogovora o obustavi vatre između ruske i ukrajinske strane, uspjeti izvući dio tih civila. Ali to je vrlo upitno , ti autobusi nisu još niti krenuli prema Mariupolju, a obje su se strane počele međusobno optuživati za narušavanje primirja, a još se niti ne zna koliko će ti koridori biti otvoreni i tko je uistinu zadužen za sigurnost civila koji njima prolaze, javlja Vlahov. 

- Iz područja Černobila, odnosno černobilske nuklearke, dolazi bizarna vijest - tamo su početkom sukoba došli ruski vojnici, oni su motoriziranim jedinicama prošli kroz tzv. mrtvu zonu, kroz Crvenu šumu koja je puna radioaktivnih tvari, dakle radijacije. Prema posljednjim podacima koji dolaze iz Bjelorusije i Ukrajine, ruski vojnici se povlače, ali ih specijalnim medicinskim autobusima voze u specijalne bolnice i klinike u Bjelorusiji jer se pretpostavlja se da su svi ozbiljno ozračeni, da su im životi ugroženi. Stručnjaci kažu da ako je to točno, ako su se provezli kroz tu šumu bez zaštitne opreme i još pri tome kopali rovove u toj šumi, onda su zapravo počinili samoubojstvo. To dovoljno govori koliko je ovaj rat u nekim situacijama bizaran i tko su ti generali koji tako neodgovorno vode te mlade ljude, javlja Vlahov.

Dok je pod silovitim napadima istok Ukrajine, zapad zemlje je zasad sigurno sklonište za brojne izbjeglice. HTV-ov reporter Petar Vlahov iz Lavova javlja kako je protekla noć - jedna od mirnijih od početka ruske invazije na Ukrajinu. No, Rusi su jutros počeli granatiranje Černjihiva.

- U zapadnom dijelu Ukrajine je mirno, što se ne može reći za ostatak zemlje. Ipak, treba reći da je ovo jedna od mirnijih noći od početka ruske invazije, javio je iz Lavova reporter HTV-a Petar Vlahov. 

Rusi su jutros počeli granatiranje Černjihiva, grada u blizini glavnoga grada Kijeva, a ruska vojska, bez obzira na najavu povlačenja i dalje drži istočne i zapadne prilaze tom gradu, i dalje traje ukopavanje, odnosno rotacija ruskih snaga.

- Ruska je strana najavila da će oko 10 sati po lokalnom vremenu obustaviti vatru i otvoriti koridore u suradnji s ukrajinskom vojskom. Trebala bi se otvoriti četiri koridora koje će nadzirati Međunarodni Crveni križ i ostale humanitarne organizacije. To bi zapravo bio koridor spasa za brojne civile koji žele pobjeći od ratnih strahota u Mariupolju. No treba dodati da su se i ranije otvarali koridori za evakuaciju, ali su oni završavali granatiranjem upravo tih koridora. Vidjet ćemo kako će današnji pokušaj završiti, javlja Vlahov.

- Cijelo vrijeme govori se da je ovaj predah u napadima zapravo najava nove ruske ofenzive, no treba reći da ova uvjetno rečeno stanka i mir na bojišnicama ide na ruku i jednoj i drugoj strani - Rusima da obnove i zamijene umorne snage, po američkim procjenama Rusi su izgubili između 15 i 20 bataljunskih postrojbi. S druge strane Ukrajincima ova stanka također dobro dođe kako bi obnovili protuoklopne lake sustave s kojima su pri kraju. Upravo je jutros iz Njemačke stigla njihova nova pošiljka, javio je HTV-ov reporter.

- U ovim trenucima traje izravno obraćanje ukrajinskog predsjednika Zelenskog australskom parlamentu. Inače, u jučerašnjem izravnom prijenosu Zelenski je smijenio dvojicu veleposlanika, jednog u Gruziji, a drugog u Maroku, rekavši da se želi "riješiti diplomatskih uhljeba koji kupuju vrijeme", dodaje Vlahov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!