07:28 / 01.04.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

Ukrajinski stožer: Ruska vojska želi zadržati prisutnost u istočnoj i južnoj Ukrajini

Doneck

Doneck

Foto: Alexander Ermochenko / REUTERS

Ruska vojska želi zadržati svoju prisutnost u istočnoj i južnoj Ukrajini, objavio je u petak ukrajinski glavni stožer.

Generali su govorili o pokušajima Rusije da uspostavi vlast u okupiranim regijama Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson. Očekivalo se da će se borbe nastaviti na tim područjima, prenosi Dpa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski već je upozorio da Rusija planira pseudoreferendum u južnoj ukrajinskoj regiji Herson o formiranju "narodne republike" poput onih koje su proglašene u istočnim ukrajinskim separatističkim područjima.

No, generali su također rekli da ruske jedinice nisu uspjele nigdje zauzeti novi teritorij. Istočni ukrajinski grad Harkov i dalje je granatiran, ali pokušaj proboja u blizini grada Izjuma nije uspio.

Rusko napredovanje u južnoj ukrajinskoj regiji Mikolaiv također je bilo neuspješno. Na sjeveru su se neke ruske jedinice povukle. Moskva je poručila da će ruske snage smanjiti svoje napade na Kijev i koncentrirati se na ofenzivu u Donbasu.

Zelenskij je bio oprezno optimističan.

- Siguran sam da je svakome od vas vrlo ugodno čitati vijesti i vidjeti kako se naši ukrajinski gradovi postupno oslobađaju od okupatorskih snaga, rekao je u video poruci. No, upozorio je da nije vrijeme za opuštanje

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!