HTV na poljsko-ukrajinskoj granici: Ayala i Natalya pomažu izbjeglicama

02.04.2022.

08:27

Autor: Blanka Kukec/T.D./Rat u Ukrajini/HRT

Ayala i Natalya

Ayala i Natalya

Foto: Rat u Ukrajini / HRT

Od početka rata Ukrajinu je napustilo više od 4 milijuna ljudi. Ekipa HRT-a je na poljsko-ukrajinskoj granici. Reporterka HRT-a Blanka Kukec razgovarala je s medicinskom sestrom iz New Yorka i koordinatoricom humanitarne pomoći iz Izraela.


Teško je ovih posljednjih dana na ovoj poljsko-ukrajinskoj granici s obzirom na to da pada kiša i doista su uvjeti nepovoljni i za ove volontere koji su ovdje, ali i za mnoštvo izbjeglica koje na dnevnoj razini dolaze u Poljsku. Prema podacima granične policije dnevno ovdje prijeđe i do 20 000 ljudi. Uglavnom su to žene s malom djecom. Tu su i starije osobe koje su nemoćne, a mnogi od njih odmah kad prijeđu granicu odmah potraže i neku prvu medicinsku pomoć. Za HRT govorila je medicinska sestra, ona je iz SAD-a, njeno ime je Natalya.

- Teško je, ali mi smo medicinske sestre. Naviknute smo na ovakve stvari. Glavni nam je zadatak pomoći ljudima, rekla je Natalya Gershenzon, medicinska sestra iz New Yorka, SAD.

"Mnogim pacijentima je potrebna prva pomoć"

Njen je šator ovdje. Dolazi joj mnogo izbjeglica. Većina njih je umorna, bolesna. 

- Naš je šator prvi do ulaznih vrata. Susrećemo se s mnogim pacijentima kojima je potrebna prva pomoć. Neki imaju glavobolju ili gastrointestinalne tegobe jer su dugo putovali. Dehidrirani su ili imaju hipotermiju. Pokušavamo učiniti sve što je u našoj moći sredstvima koja su nam na raspolaganju. Nadam se da će im biti bolje, istaknula je Natalya.

Neki su uznemireni, neki se osjećaju dobro, ali nisu zbunjeni. Znaju gdje su. Većinom su to žene s malom djecom, a ima i staraca.

- Da, većina su žene s djecom. Ima i nekih muškaraca starije dobi ili s invaliditetom, dodala je Natalya.

Medicinska sestra Natalya živi u New Yorku, ali nije rođena u Americi, nego u Estoniji.

- Otac mi je Ukrajinac. Kad sam vidjela što se događa, bila sam zgrožena i morala sam doći. Srećom, mogla sam to učiniti i pomoći ljudima, naglasila je.

Kaže da je njena obitelj zabrinuta jer ne znaju što radi, ali je razumiju i pružaju joj podršku.

Rekla je kako joj je zadnji dan na granici.

- Došli smo prošlu nedjelju i počeli s radom u ponedjeljak. Ovdje smo punih pet dana, dodala je.

Ayala Smotrich: Trudimo se najbolje što možemo, nemamo vremena za osjećaje

Reporterka HTV-a Blanka Kukec razgovarala je s Ayalom Smotrich, koja je koordinatorica humanitarne pomoći iz Izraela i koordinatorica kampa.

Ayala je istaknula kako je umorna, ali zasad je dobro s obzirom na okolnosti.

- Trudimo se najbolje što možemo. Nemamo vremena za osjećaje. Sada radimo, a s osjećajima ćemo se nositi poslije, rekla je.

Naglasila je kako je stanje složeno.

- Svi smo toga svjesni. Situacija je grozna i svi se trudimo pomoći najbolje što možemo. Ova organizacija zove se SSF - Spasioci bez granica. To je izraelsko-francuska organizacija koja je osnovana 2000. u Izraelu usred Druge Intifade. Doslovno pokušavamo spašavati živote. Zdravstvenom osoblju poput liječnika, medicinskih sestara i bolničara dajemo mogućnost da spase nečiji život. Dajemo im opremu za prvu pomoć i mogućnost da prime hitni poziv 24 sata dnevno. U Izraelu imamo više od 1.500 volontera. To tako dobro funkcionira da smo se proširili i u inozemstvo. Na svijetu je 14 zemalja koje također imaju volontere i pružaju prvu pomoć, istaknula je.

"Ovdje smo od početka rata, ne brojim više dane"

Rekla je da su prvi put u inozemstvu radili 2004. godine nakon velikog tsunamija na Šri Lanki.

- Otad smo pomagali i u Miamiju, Tajlandu, Haitiju. Svaki put kada dođe do krize, nastojimo pomoći. Ali naša pomoć ne prestaje nakon toga. Poznati smo po tome da se poslije krize vraćamo, razgovaramo s mještanima i pomažemo im da organiziraju vlastitu skupinu volontera koji će pomagati najbližim zemljama. Ako bilo koja obližnja zemlja bude trebala pomoć, ne moraju se osloniti na nas iz Izraela, već na susjednu državu. Ovdje smo od početka rata. Ne brojim više dane, ali mislim da ih je prošlo 28. Imamo tri šatora, dvije klinike gdje su liječnici i medicinske sestre prisutni 24 sata. U trećem su šatoru izbjeglice. To je sigurno mjesto za žene i djecu gdje mogu biti zaštićeni, dok muškarcima i kamerama nije dopušten ulaz. Mogu biti ondje 10 minuta, pola sata, šest sati. Nije nas briga koliko dugo. Mogu napuniti mobitele, razgovarati s obitelji, uzeti stanku od 5 minuta i popiti kavu, pojesti juhu, uzeti tople pokrivače i što god trebaju, istaknula je.

Kaže da su ovdje tri glavne misije.

- Prva je trenutačna medicinska pomoć. Kao drugo, SSF surađuje s ukrajinskom vladom kako bismo dostavili medicinsku pomoć i ljudima unutar Ukrajine. Liječnica Kateryna i njezin prijatelj šalju nam popis potrepština koje bolnice u zemlji trebaju. Vojna bolnica, opća bolnica, dječja bolnica, rekla je Ayala.

Kaže da ne zna jesu li bolnice u cijeloj Ukrajini uključene, ali mnogo njih jest.

- Imamo i donacije lijekova te medicinskih i ostalih potrepština. Skladištimo ih, organiziramo i označujemo. Stavljamo ih u kutije i gotovo svakodnevno ili svaka dva dana šaljemo u Ukrajinu gdje su također volonteri SSF-a koji dočekuju zalihe i šalju ih različitim bolnicama, zaključila je.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!