Kukec iz Poljske: Neslužbeno, neki Ukrajinci vraćaju se kućama, ako je tamo mirno

01.04.2022.

19:38

Autor: Blanka Kukec/Dnevnik/IMS/HRT

Blanka Kukec javila se s ukrajinsko-poljske granice

Blanka Kukec javila se s ukrajinsko-poljske granice

Foto: Dnevnik / HTV

Izbjeglički val iz Ukrajine polako jenjava. Napadnutu zemlju do sada je napustilo oko četiri milijuna sto tisuća ljudi. Granicu s Poljskom prešlo je njih već gotovo dva milijuna 400 tisuća, s Rumunjskom više od 600 tisuća, Moldavijom i Mađarskom po malo manje od 400 tisuća. Upravo preko Mađarske stigla je većina od oko jedanaest tisuća onih koji su do sada spas od rata pronašli u Hrvatskoj. Naša je ekipa i dalje na granici Ukrajine i Poljske.

- Trenutno je na ovom graničnom prijelazu relativno mirno. Nema neke prevelike gužve. Prema posljednjim službenim podacima granične policije ovdje dnevno zna prijeći i do 20 tisuća ljudi. Kiša jako pada. Volonteri koji ovdje danonoćno pružaju pomoć, ukrajinskim izbjeglicama su na raspolaganju 24 sata. Neslužbeno doznajemo da se dio Ukrajinaca koji je došao ovdje u Poljsku vraća kućama. Oni su u kontaktu, na dnevnoj bazi, s obitelji koja je ostala u Ukrajini i ako čuju da je situacija relativno mirna i stabilna - idu svojim domovima. Volonteri će ovdje pružati pomoć dok god ne bude uspostavljeno primirje. Svi su jako prijazni, pristojni i prijateljski raspoloženi, uključujući policiju. Poljska je dosad podnijela najveći teret ove humanitarne krize, izvijestila je Blanka Kukec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!