Huawei zainteresiran za Hrvatsku

06.11.2018.

08:09

Autor: D.M./HRT/Hina

default error photo
Na skupu vodećih kineskih poduzetnika i političara s kolegama iz srednje i istočne Europe, održanom jučer u Šangaju, glavna je tema bila - kako povećati kineski uvoz.
Na skupu vodećih kineskih poduzetnika i političara s kolegama iz srednje i istočne Europe, održanom jučer u Šangaju, glavna je tema bila - kako povećati kineski uvoz. Među njima je bio i hrvatski premijer Andrej Plenković, a pojavile su se i globalne "zvijezde" kao što su Bill Gates i Jack Ma.

- Premijer Plenković na mostu Hangzhou Bay i u Šangaju
- Kineski zavjet šutnje u vezi s Pelješkim mostom

Na sajmu se neplanirano pojavio i čelnik internetskog trgovinskog diva Alibabe - Jack Ma. Premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo nakon sastanka s jednim drugim gigantom iz IT industrije - predstavnikom Huaweija. "Velik je interes Huaweija. Dakle, kompanija koja je u rangu Microsofta, dva puta veća od Cisca, četiri puta veća od Ericssona, želi intenzivirati suradnju i biti čak i partner RH u digitalnom dobu", kazao je Plenković.Hrvatska ima povoljan geografski položaj u središtu Europe, a kao članica EU-a dio je velikog europskog tržišta od 500 milijuna stanovnika, što je velika prilika za kineske tvrtke zainteresirane za suradnju, rekao je premijer Andrej Plenković na hrvatsko-kineskom poslovnom forumu koji je okupio predstavnike tridesetak hrvatskih i više od 130 kineskih tvrtki. "Nadamo se da će vaši današnji razgovori rezultirati brojnim ugovorima", rekao je Plenković.

Otvarajući forum, Plenković je pozvao kineske tvrtke na ulaganja u Hrvatsku, osobito u željezničku infrastrukturu, te poručio da Hrvatska želi povećati izvoz u Kinu i uravnotežiti trgovinsku razmjenu. Naše morske luke mogu postati ulazne luke za sve kineske tvrtke i za sav kineski teret koji putuje prema Europi", rekao je. "Slikovito govoreći, ta geografska prednost znači da se na transportu može uštedjeti sedam dana putovanja i 2500 km puta ako idete kroz Sueski kanal prema luci Rijeci, umjesto da idete cijelim okolnim putem do Rotterdama ili Hamburga", kazao je Plenković gospodarstvenicima.

Naglasio je da je Hrvatska potpuno integrirana u transportne planove na europskoj razini, te da je fokusirana na dodatna ulaganja u željeznički sektor. "Već imamo modernu mrežu autocesta, uložili smo u razvoj zračnih luka, ali željeznički sektor je taj u kojemu trebamo poboljšanja i u kojemu tražimo partnere", rekao je hrvatski premijer, koji je dan prije sudjelovao na otvorenju sajma China International Import Expo (CIIE), kojim Kina želi pokazati da planira dodatno otvoriti svoje tržište i uravnotežiti svoju trgovinsku razmjenu sa svijetom.Premijer je također naglasio važnost suradnje s Kinom u inicijativi Kina+16 zemalja srednje i istočne Europe, koja, kako je rekao, predstavlja možda najsustavniji redoviti dijalog Kine s dijelom zemalja EU-a. Također je naglasio važnost prošlogodišnje odluke Uprave Hrvatskih cesta da kineskoj tvrtki China Road and Bridge Corporation (CRBC) dodijeli ugovor izgradnje "najvažnijeg infrastrukturnog projekta u našoj zemlji, Pelješkog mosta".

Plenković je rekao da je zadovoljan posjetom i razgovorima s kineskim domaćinima. "Mislim da je pred nama intenzivno razdoblje, osobito s obzirom na činjenicu da će Hrvatska na proljeće 2019. u Dubrovniku biti domaćin idućega sastanka na vrhu inicijative Kina+16. Nakon toga očekujem još veću dinamiku odnosa", rekao je hrvatski premijer, dodajući kako mu se čini da je ovaj posjet ostvario sve temeljne ciljeve zbog kojih su i došli.

Vidljivost naših gospodarstvenika u Kini mogla bi biti veća nakon hrvatsko-kineskog foruma koji danas organizira HGK. Prostor za poslovanje u Kini tražit će 30-ak naših tvrtki, dok će ih s kineske strane biti oko 130.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!