I dalje traje borba za nadzor nad Sjeverodoneckom

08:25 / 07.06.2022.

Autor: Sanja Gvozdanović/HRT

Najžešće borbe u Ukrajini vode se na istoku zemlje

Najžešće borbe u Ukrajini vode se na istoku zemlje

Foto: Stringer / REUTERS

Najžešće borbe u Ukrajini i dalje se vode na istoku zemlje. Gradonačelnik Sjeverodonecka, tog strateški važnog grada na istoku, rekao je da je Ukrajina nagomilala dovoljno snaga da odbije ruske napade. Istodobno, ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je da Rusija "ne štedi ni trupe ni opremu" u pokušaju da zauzme Sjeverodoneck, najveće uporište ukrajinskih branitelja u regiji Luhansk.

Borba za nadzor nad industrijskim gradom Sjeverodoneckom, na istoku Ukrajine, i dalje traje. Ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je da Rusija raspoređuje dodatne vojnike i opremu u pokušaju zauzimanja najvećeg grada u Luhansku koji je još pod kontrolom Ukrajine. Obje strane govore da su jedna drugoj nanijele goleme gubitke. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sinoć kaže da su ruske snage brojnije i da je situacija teška.

- Naši heroji ne odustaju od položaja u Sjeverodonecku. U gradu se nastavljaju žestoke ulične borbe. Lisičansk, Slovjansk, Bahmut, Avdiivka, Kurahove i drugi pravci ruskih napada danas su bili poprišta najžešćih sukoba. Ruska vojska pokušava rasporediti dodatne snage u Donbasu. Ali 103. dan rata ukrajinski Donbas čvrsto se odupire. Činimo sve za obranu Zaporižja i Mikolajiva. Zahvalan sam svima koji se nose sa snažnim pritiskom okupatora i brane našu zemlju, rekao je Zelenski.

Zelenski zahvaljuje britanskom premijeru Johnsonu na višestrukim raketnim sustavima koje je Velika Britanija obećala. Rekao je da Kijev postupno dobiva protubrodske sustave iz određenih zemalja. Smatra da je to najbolji način da se prekine ruska blokada ukrajinskih crnomorskih luka koja sprečava izvoz žitarica.

- Za nas je važno to da smo mi spremni distribuirati žito. Opovrgavamo ruske informacije da smo mi uzrok nestašice hrane jer mi ne ustupamo žito. To nije istina. Vi to dobro znate. Ali oni aktivno šire takve informacije upravo u onim zemljama u kojima će doći do nestašice, u afričkim zemljama, u Aziji, čak i u Europi. Važno nam je da imamo siguran koridor za prolazak brodova i brodove, možda i iz drugih zemalja koje bi nam omogućile siguran izvoz žitarica. Razgovarali smo s Velikom Britanijom i Turskom. Turska sada traži način na koji će nam dati jamstva. Mislim da se zato i sastaje s Rusijom koja će joj dati jamstva da se njezinim brodovima ništa neće dogoditi. Za sada ne znam detalje o njihovim sastancima, dodao je.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da postoje vjerodostojna izvješća da Rusija krade i prodaje ukrajinske žitarice.

- Oko 20 milijuna tona pšenice stoji u silosima u blizini Odese i u brodovima koji su doslovno puni žitarica, a ne napuštaju luku u Odesi zbog ruske blokade. Ruske snage zauzele su neke od najproduktivnijih poljoprivrednih površina u Ukrajini. Postavile su eksploziv po poljima. Uništili su ključnu poljoprivrednu infrastrukturu. Postoje vjerodostojna izvješća da Rusija krade ukrajinske žitarice namijenjene izvozu kako bi ih prodala radi vlastite zarade. Rusija gomila i svoju hranu. Sve to čini namjerno jer znamo da predsjednik Putin sprečava isporuke hrane i agresivno se koristi svojim propagandnim strojem da prebaci odgovornost i okrivi druge nadajući se da će tako natjerati svijet da mu popusti i ukine sankcije. Drugim riječima, jednostavno rečeno, to je ucjena, naglasio je.

Ruski veleposlanik pri UN-u napustio je sastanak Vijeća sigurnosti UN-a dok je govorio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. Moskvu je, među ostalim, optužio da svojom invazijom na Ukrajinu potiče globalnu prehrambenu krizu.

- Veleposlaniče Ruske Federacije, budimo iskreni, Kremlj iskorištava zalihe hrane kao nevidljivi projektil protiv zemalja u razvoju. Dramatične posljedice ruskog rata prelijevaju se na cijeli svijet. Podiže cijene hrane, gura ljude u siromaštvo i destabilizira cijele regije. Za ovu prehrambenu krizu odgovorna je isključivo Rusija. Sam sam se uvjerio u to. Prije nekoliko tjedana u Odesi su bili zaustavljeni milijuni tona žitarica, u kontejnerima i brodovima, zbog ruskih ratnih brodova u Crnom moru i zbog ruskog napada na prometnu infrastrukturu. Ruski tenkovi, ruske bombe i mine sprečavaju Ukrajinu da sije i žanje. Cilj Kremlja su skladišta žita i krađa žitarica u Ukrajini, a krivnju prebacuju na druge. To je kukavički. To je propaganda, čista i jednostavna propaganda. Prijeđimo na činjenice. Europska unija nema sankcije za poljoprivredni sektor u Rusiji. Nula. Čak ni naše sankcije ruskom prometnom sektoru ne odmiču od naših granica. Možete otići, možda je lakše ne slušati istinu, veleposlaniče, rekao je Michel.

Nestašica pšenice i drugih žitarica mogla bi utjecati na gotovo milijardu i pol ljudi, upozoravaju Ujedinjeni narodi. Ističu važnost deblokade ukrajinskih luka kako bi se izbjegla glad i masovne migracije diljem svijeta. Rusija i Ukrajina zaslužne su za gotovo trećinu globalnih zaliha pšenice, dok je Rusija i ključni izvoznik gnojiva, a Ukrajina glavni dobavljač kukuruza i suncokretova ulja.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!