08:37 / 08.08.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Još dva provincijska središta u Afganistanu pala u ruke talibanima

Sukobi između afganistanske vojske i talibana

Sukobi između afganistanske vojske i talibana

Foto: Obtained by Reuters / REUTERS

Talibani su u nedjelju ojačali svoje pozicije na sjeveru Afganistana osvojivši još dva provincijska glavna grada, među kojima veliki grad Kunduz, u velikoj ofenzivi koju afganistanska vojska ne uspijeva zaustaviti.

S nekoliko sati razmaka pobunjenici su nakon žestokih borbi osvojili Kunduz, koji su tjednima držali u okruženju, te Sar-e-Pul, 400 kilometara zapadnije.


Sada kontroliraju četiri od 34 afganistanska provincijska glavna grada.


- Kunduz je pao. Talibani su preuzeli kontrolu nad svim ključnim zgradama u gradu, javio je dopisnik AFP-a iz Kunduza koji je od 2015. već tri puta pao u ruke pobunjenika.

 

Očevici javljaju o kaotičnim scenama: brojne zgrade i trgovine gore, a talibanska zastava podignuta je u središtu grada.


Smješten 300 km sjeverno od Kabula i 50 kilometara južno od granice s Tadžikistanom, Kunduz je treći glavni grad koji su talibani zauzeli od svibnja kada je počela završna faza povlačenja američkih i međunarodnih snaga iz Afganistana koje treba završiti 31. kolovoza.


Talibani su u petak osvojili Zarandž, glavni grad pokrajine Nimroz na jugozapadu zemlje te Šebergan, glavni grad pokrajine na sjeveru.


Sukobi između snaga afganistanske vlade i talibana jačaju u cijeloj zemlji usporedno s povlačenjem Amerikanaca nakon 20 godina prisutnosti u toj zemlji u kojoj su talibanski režim svrgnuli 2001. nakon terorističkih napada 11. rujna.

Neuralgična točka

- Osvajanje Kunduza zaista je važno jer će osloboditi ruke velikom broju talibanskih boraca koji će se moći mobilizirati na drugim mjestima na sjeveru, rekao je Ibrahim Thurial Bahis, konzultant Međunarodne krizne skupine (ICG).

Nesposobnost Kabula da zadrži pod svojom kontrolom sjever zemlje mogla bi se pokazati ključnom za izglede za opstanak vlade.

Sjever Afganistana oduvijek se smatra sjedištem otpora talibanima, koji su zemljom vladali od 1996. do 2001.

Brzo napredovanje talibana na terenu iznenadilo je promatrače, ali i afganistanske snage sigurnosti, unatoč pomoći američkih zračnih snaga.

Afganistanska vlada nije reagirala na gubitak provincijskih središta, obećavši samo da će ih ubrzo ponovno osloboditi. No to je učinila i za mnoge ruralne okruge i granične prijelaze koji su pali u ruke talibanima od svibnja, ali bez konkretnih rezultata.


Talibani su u petak i subotu osvojili glavne gradu dviju udaljenih pokrajina, Zarandž na jugozapadu zemlje te Šebergan na sjeveru. 


Kunduz je veliko komercijalno čvorište između Kabula, smještenog 300 kilometara južnije te države Tadžikistan, 50 km sjevernije.


Sukobi između snaga afganistanske vlade i talibana jačaju u cijeloj zemlji usporedno s povlačenjem međunarodnih snaga predvođenih Amerikancima nakon 20 godina rata.


Talibani su u posljednja tri mjeseca zauzeli golema ruralna područja, iz nekih područja izbjegli su civila čime se stvara nova izbjeglička kriza.


Sada ti pobunjenici protiv međunarodno priznate vlade svoju ofenzivu usmjeravaju na velike gradove i dosad su opkolili nekoliko glavnih gradova pokrajine, među njima Kandahar i Herat, drugi i treći po veličini grad u državi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!