16:26 / 11.03.2021.

Autor: HRT/Hina/AFP

I Norveška obustavila uporabu AstraZenecina cjepiva

Oslo, glavni grad Norveške

Oslo, glavni grad Norveške

Foto: Alexandra von Gutthenbach-Lindau / Pixabay

Norveške zdravstvene vlasti priopćile su da zbog opreza obustavljaju primjenu AstraZenecina cjepiva protiv COVID-a, slijedeći primjer Danske koja je donijela istu odluku nakon izvješća o slučajevima zgrušavanja krvi.

- Uvodimo stanku u Norveškoj u cijepljenju AstraZenecom. Čekamo informacije da vidimo postoji li veza između cijepljenja i slučaja zgrušavanja krvi, rekao je visoki dužnosnik u državnom institutu za javno zdravstvo Geir Bukholm na tiskovnoj konferenciji. To je načelo opreza, istaknuo je dodajući da zasad nema dokaza o povezanosti cjepiva englesko-švedskog laboratorija i slučajeva tromboze prijavljenih u Danskoj, od kojih je jedan završio smrću.

Danska, a za njom ubrzo i Island, donijeli su istu odluku malo prije Norveške, pozivajući se također na načelo opreza.

AstraZeneca, pak, koja je proizvela cjepivo u suradnji s Oxfordskim sveučilištem (Velika Britanija), branila je sigurnost svog proizvoda. "Sigurnost cjepiva je temeljito provjerena u kliničkim ispitivanjima tijekom III. faze i podaci (...) potvrđuju da se cjepivo općenito dobro podnosi", rekao je glasnogovornik grupacije za AFP.

I britanska vlada ocijenila je cjepivo "sigurnim" i "djelotvornim".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!