IAEA: Iran surađuje u nuklearnim pregovorima

04.03.2023.

14:45

Autor: HRT/D.M./Hina

Iranska zastava

Iranska zastava

Foto: Lisi Niesner / Reuters

U nuklearnim pregovorima s Iranom prevladava atmosfera suradnje, rekao je Rafael Grossi, direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji je otputovao u petak u Teheran nakon otkrića visoko obogaćenog uranija u Islamskoj Republici.

Rafael Grossi je  na konferenciji za novinare s voditeljem iranskoga nuklearnog programa Mohamadom Eslamijem opisao pregovore s vladinim predstavnicima kao "atmosferu rada, iskrenosti i suradnje" te dodao kako se dijalog nastavlja. 

Eslami je rekao da je razrađen plan s IAEA-om da se riješe otvorena pitanja te izrazio nadu da će "Grossijev posjet voditi profesionalnoj suradnji u budućnosti". Napomenuo je da Iran ne obogaćuje uranij iznad razine čistoće od 60 posto.

Zapadni diplomati rekli su da Grossi želi pregovarati o intenzivnijim inspekcijama IAEA u nuklearnim postrojenjima, nakon što je Teheran nedavno povećao obogaćivanje uranija. SAD i Izrael nedavno su izrazili zabrinutost da bi Iran mogao koristiti uranij da razvije i izgradi nuklearno oružje.

Grossi je izvijestio u utorak da su inspektori IAEA pronašli tragove uranija s razinom čistoće nešto ispod 84 posto u postrojenju u Fordu. Za nuklearno oružje potrebna je razina čistoće oko 90 posto. IAEA želi razjasniti je li visok stupanj obogaćenosti namjerno postignut ili je nenamjerno odstupanje, kao što tvrde iranski predstavnici.

Prema informaciji iz Teherana, osim inspekcija, pregovara se i o sporu oko još nerazjašnjenog porijekla tragova radioaktivnog materijala na trima lokacijama u Iranu. Iransko političko vodstvo zahtijeva da se razmirice izglade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!