IAEA nije pronašla dokaze da Ukrajina priprema "prljavu bombu"

03.11.2022.

17:18

Autor: M.M./HRT/Hina

IAEA nije pronašla dokaze da Ukrajina priprema "prljavu bombu"

IAEA nije pronašla dokaze da Ukrajina priprema "prljavu bombu"

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je u četvrtak da nije pronašla dokaze za neprijavljene nuklearne aktivnosti na tri lokacije u Ukrajini koje je obišla na zahtjev Kijeva zbog ruskih optužbi da priprema "prljavu bombu".

Moskva opetovano optužuje Ukrajinu da planira upotrijebiti takvu bombu, konvencionalnu eksplozivnu napravu punjenu radioaktivnim materijalom, i da u pripremama sudjeluju instituti povezani s nuklearnom industrijom, ne iznoseći za to dokaze.

Ukrajinska vlada niječe te optužbe.

Neki ukrajinski i zapadni dužnosnici optužuju Moskvu da iznosi takve optužbe kako bi sama detonirala takvu bombu i za to optužila Kijev.

Međunarodna agencija za atomsku energiju je prošli mjesec rekla da će provesti inspekcije na dvije lokacije u Ukrajini na zahtjev Kijeva.

U ponedjeljak je objavila da su te inspekcije počele, a u četvrtak da su završene na tri lokacije koje je Rusija spomenula.

U četvrtak je objavila da "nije pronašla nikakve indikacije za neprijavljene nuklearne aktivnosti i materijale na tim lokacijama".

To su Institut za nuklearna istraživanja u Kijevu, tvornica u Zhovti Kodyju i tvornica u Dnjepru.

Inspektori su uzeli uzorke iz okoliša koji će biti poslani na laboratorijsku analizu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!