16:42 / 09.03.2022.

Autor: HRT

Nuklearna elektrana Černobil bez struje, IAEA smiruje situaciju

NE Černobil

NE Černobil

Foto: Izvor: / Shutterstock

Nuklearna elektrana Černobil, koju su prošlog tjedna zauzele ruske snage, ostala je bez struje. Zbog vojne akcije koja je u tijeku, nema mogućnosti obnavljanja opskrbe strujom, a dizelski generatori imaju goriva za 48 sati, priopćila je ukrajinska državna energetska tvrtka. 

video thumb

Nedostatak struje onemogućuje hlađenje potrošenog nuklearnog goriva zbog čega postoji opasnost da bi radioaktivne čestice mogle završiti u zraku. Ipak, Međunarodna agencija za atomsku energiju smiruje situaciju. Objavila je da su s obzirom na vrijeme koje je prošlo od incidenta u Černobilu, toplinsko opterećenje potrošenog nuklearnog goriva i volumen vode koja ga hladi dovoljni da se održi učinkovito hlađenje.

- Ruske oružane snage preuzele su nadzor nad nuklearnim elektranama Černobil i Zaporižja te okolnim područjem. To je učinjeno isljučivo kako bi se spriječile nuklearne provokacije ukrajinskih nacionalističkih i drugih terorističkih formacija te stranih plaćenika. Stanje u Černobilu i Zaporižju nadziru ukrajinski stručnjaci i ruska vojska. Pozadinsko zračenje pod nadzorom je u obje elektrane i nema opasnosti za stanovnike u obližnjim područjima, izjavila je Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!