IAEA traži da Rusija napusti nuklearku Zaporižje

15.09.2022.

20:38

Autor: Hina/Reuters

IAEA traži da Rusi napuste NE Zaporižja

IAEA traži da Rusi napuste NE Zaporižja

Foto: Alexander Ermochenko / REUTERS

Vijeće guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju UN-a (IAEA) donijelo je rezoluciju kojom traži da Rusija prekine okupaciju nuklearne elektrane Zaporižja u Ukrajini, kazali su diplomati, sudionici sastanka održanog iza zatvorenih vrata. To je druga rezolucija o ruskoj invaziji na Ukrajinu koje je donijelo Vijeće guvernera IAEA-e.

Sadržaji obiju rezolucija slični su, s time da je prva, donesena u ožujku, prije nego što su ruske snage preuzele kontrolu nad Zaporižjem, najvećom nuklearnom elektranom u Europi.


Tekst nove rezolucije poziva Rusiju da "odmah prekine sve akcije protiv elektrane Zaporižja, u njoj te u svim drugim nuklearnim postrojenjima u Ukrajini", a donesen je s 26 glasova za, dva protiv i sedam suzdržanih, kazali su diplomati.


Rusija i Kina glasale su protiv, a Egipat, Južna Afrika, Senegal, Burundi, Vijetnam, Indija i Pakistan bili su suzdržani. 


Vijeće žali zbog upornog nasilja Ruske Federacije protiv nuklearnih postrojenja u Ukrajini, uključujući i prisutnost ruskih snaga i osoblja (ruskog nuklearnog tijela) Rosatoma u nuklearnoj elektrani Zaporižja, piše u rezoluciji.  


Dodaje se da ruska okupacija elektrane znatno povećava rizik nuklearne katastrofe.


Ukrajinsko osoblje nastavlja upravljati postrojenjem u uvjetima koje je IAEA opisala kao opasnima.


Vijeće IAEA u ožujku je prihvatilo rezoluciju kojom je osudilo rusko nasilje i pozvalo Rusiju da smjesta prekine sve radnje protiv nuklearnog postrojenja u Ukrajini te da vrati na upravljanje kompetentnim ukrajinskim vlastima, kaže se u izvještaju SAD-a Vijeću.


- Idući dan Rusija je odbacila poziv i zauzela nuklearnu elektranu Zaporižja. Rusija s ukrajinskom civilnom infrastrukturom postupa kao s vojnom nagradom, te pokušava uskratiti Ukrajini upravljanje nad vlastitim energetskim resursima i koristiti postrojenje kao bazu za vojne akcije protiv Ukrajine, navodi se u izvješću.


Ruski veleposlanik nije odmah odgovorio IAEA-u. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!